Voorjaarskwaaltjes bij paarden: pollenallergie, zonverbranding en zomereczeem

Voorjaarskwaaltjes bij paarden: pollenallergie, zonverbranding en zomereczeem
Met de komst van de lente kunnen zowel mensen als paarden last krijgen van diverse voorjaarskwaaltjes. Pollenallergie, zonverbranding en zomereczeem zijn veelvoorkomende problemen waar paarden mee te maken kunnen krijgen.

Pollenallergie

Pollenallergie treedt op wanneer paarden allergisch zijn voor stuifmeel van verschillende planten, met name in de maanden maart tot september. Dit kan leiden tot symptomen zoals hoofdschudden, dikkere ogen en hoesten. Gelukkig zijn er maatregelen zoals vliegenmaskers en supplementen om deze klachten te verminderen.

Zonverbranding

Zonverbranding kan optreden bij paarden met een lichte vacht en roze huid, vooral op delen met minder pigmentatie zoals de neus. Het gebruik van zonnebrandcrème en het bieden van schaduwrijke plekken in de wei zijn belangrijk om zonnebrand te voorkomen.

Zonnebrand bij paarden is gemakkelijk te herkennen en de symptomen zijn vergelijkbaar met die bij mensen. Het kan natuurlijk in verschillende gradaties voorkomen. Paarden kunnen licht verbrand zijn met een rode en warme huid, maar ze kunnen ook al zodanig verbrand zijn dat er brandwonden ontstaan met blaren en korsten. Bij zonnebrand is de huid van het paard vaak verdikt en kan het gaan schilferen. 

Zomereczeem

Zomereczeem, veroorzaakt door allergische reacties op muggenbeten, is een veelvoorkomende huidziekte bij paarden in de zomermaanden. Het kan leiden tot ernstige jeuk en huidproblemen. Speciale eczeemdekens en insectenwerende middelen kunnen helpen bij het voorkomen van zomereczeem.

Bij zomereczeem hebben paarden enorm veel jeuk aan de manen en de staart en gaan daar schuren, waardoor de klachten niet te missen zijn. De buik kan ook meedoen en soms heeft een paard alleen last van jeuk op de buik. In zulke gevallen is zomereczeem wat moeilijker te herkennen. Elk jaar worden de klachten verergerd, omdat de gevoeligheidsreactie ieder jaar opnieuw wordt geactiveerd. 

Er zijn tegenwoordig al heel wat verschillende producten op de markt beschikbaar om paarden te beschermen tegen deze voorjaarskwaaltjes. 



Bron: KNHS (Bewerkt)