Vijf verwaarloosde pony's gered in Oud-Alblas

Vijf verwaarloosde pony's gered in Oud-Alblas

In een gezamenlijke operatie tussen de politie, de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) en de dierenambulance werden vrijdagmiddag 23 februari 2024, langs de Beemdweg in Oud-Alblas, vijf verwaarloosde pony's in beslag genomen. De pony's waren erg mager en leden aan hoefbevangenheid. 


De LID kwam de dieren op het spoor naar aanleiding van een tip. Woensdag werd een eerste inspectie gedaan door de LID. De situatie bleek zo ernstig dat twee dagen later direct tot inbeslagname is overgegaan. Dit gebeurde met toestemming van een Officier van Justitie (OvJ).

Overgebracht naar onbekende locatie

De pony's zijn vrijdagmiddag in een vrachtwagen meegenomen. Dierenambulance Dierenlot hielp bij het vangen van de pony's. De dieren zijn daarna door een opslaghouder naar een geheime locatie gebracht. Ze krijgen in de komende periode de nodige (medische) verzorging.

Gevolgen

De eigenaar van de pony's kan via de Officier van Justitie een straf opgelegd krijgen. Verder kan de OvJ besluiten dat de dieren herplaatst moeten worden. Het kan ook zijn dat de OvJ de zaak te ernstig vindt en laat voorkomen bij de rechtbank. Dan bepaalt een rechter of en zo ja welke straf er moet volgen.

Eigenaar: 'Maar twee pony's in beslag genomen'

De eigenaar van de pony's geeft via een woordvoerder aan dat slechts twee van de pony's in beslag zijn genomen. De andere drie zijn op initiatief van de eigenaar meegenomen voor een gezondheidscheck. Hij ontkent ook dat de anderen aan hoefbevangenheid lijden of sterk vermagerd zouden zijn.


Bron: Alblasserdams nieuws