Verwondingen in paardensport minder erg dan verondersteld

Verwondingen in paardensport minder erg dan verondersteld
Uit een nieuwe studie blijkt dat de risico's op letsel door ongevallen met paarden vaak minder ernstig zijn als gedacht. Althans volgens de studie die zich in de Limburgse regio voltrok.

De paardensport wordt beschreven als één van de meest gevaarlijke sporten. Of beter als één van de top drie sporten met het meeste kans op sportblessures. Cijfers van onderzoeksinstelling VeiligheidNL laten zien dat er zich landelijk jaarlijks 66.000 paardrijblessures voordoen, waarvan er 31.000 medisch worden behandeld. Bijna 10.000 mensen met zo’n letsel melden zich op de spoedeisende hulp. Gemiddeld belanden jaarlijks 1600 paardensporters in het ziekenhuisbed en is er één sterfgeval te betreuren.

Volgens de studie, die gepubliceerd werd in de Limburger, is er geen twijfel mogelijk dat de paardensport een risicovolle sport is. Toch zijn de blessures minder erg als verwacht. "Een paard weegt gauw 500 kilo," verklaart Pieter-Jan van Balen. "Dat gewicht wil je niet op je been krijgen. Het dier haalt een snelheid van 65 kilometer per uur en de ruiter zit op een hoofdhoogte van ongeveer 3 meter. Dan spreek ik nog niet over de bewegingsenergie van het dier."

De uit België afkomstige Van Balen heeft als laatstejaars Maastrichts student geneeskunde iets bijzonders gedaan: hij spitte samen met collega’s de medische dossiers door van liefst 951 patiënten die in 5 jaar tijd met enig letsel op spoedeisende hulp in ziekenhuis VieCuri in Venlo of het Maastricht Universitair Medisch Centrum zijn beland.

Algemeen wordt geconcludeerd dat de ruitersport risicovol is maar tevens dat er veel minder letstels zijn die ernstig kunnen worden bestempeld, althans volgens de medische literatuur.


Meest voorkomende blessures

Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet.