Veranderingen in het vaccinatiebeleid voor uw paard of pony vanaf 2022

Veranderingen in het vaccinatiebeleid voor uw paard of pony vanaf 2022

De KNHS Ledenraad heeft in haar vergadering van 11 november een wijziging ingevoerd betreffende de Influenza basisvaccinatie, die van twee naar drie entingen gaat voor paarden en pony's geboren vanaf 2022. Wij sommen de basisregels in verband met de vaccinaties voor uw favoriete viervoeters even op. 

Wat wijzigt er? 

Het aangepaste vaccinatiebeleid gaat uitsluitend gelden voor alle paarden en pony's die vanaf 2022 geboren worden. Tot nu tie bestond de basisvaccinatie tegen Influenza ofwel de paardengroep, uit twee entingen. Tussen beide entingen zit minimaal drie weken en maximaal drie maanden tijd. Daar wordt nu een derde enting aan toegevoegd die maximaal zes maanden na de tweede enting gegeven moet worden. Na de tweede enting geldt voor paarden wel al een startmogelijkheid op wedstrijd. 

Het gewijzigde vaccinatiebeleid zal worden opgenomen in het algemenen wedstrijdreglement van de KNHS. Voor de paarden en pony's met een geboortedatum van voor 2022 zal er dus niets veranderen en is een volstaat een basisvaccinatie van twee entingen tegen Influenza. 

Algemeen advies: 

- Entingen niet later dan 2½ week voor een belangrijke wedstrijd i.v.m. een eventuele reactie (zelden); vaccinaties binnen 1 week voor een wedstrijd zijn verboden

- Er is niet veel onderzoek gedaan, maar het is mogelijk verstandiger niet alle entingen tegelijk te laten geven; in ieder geval moeten verschillende entstoffen door de dierenarts op verschillende plaatsen worden ingespoten.

Influenza (paardengriep):

- Verplicht voor wedstrijden!

- Basisenting (2 entingen) - min. 3 weken, max. 3 maanden tussen entingen

- 1e Herhaling = 3e enting – maximaal half jaar na 2e enting

- Herhalingsentingen – binnen 1 jaar na voorgaande enting.

- NB: bij deelname aan FEI wedstrijd niet langer dan 6 maanden en 3 weken voor het einde van de wedstrijd

Tetanus (klem)

- Niet verplicht maar altijd laten doen / meestal in combinatie met influenzavaccinatie

- Basisenting (2 entingen) - min. 3 weken, max. 3 maanden tussen entingen

- Herhalingsentingen – binnen 2 jaar na voorgaande.

- NB: Waarschijnlijk is 2x per jaar de combinatie influenza-tetanus wat te veel voor de tetanus en daarom wordt geadviseerd tetanus elke twee jaar eenmaal mee te nemen met de influenza en dus niet iedere keer.

Herpesvirus (rhinopneumonie, verkoudheid, abortus en verlamming)

- Niet verplicht maar wel dringend geadviseerd i.v.m. terugdringen virus onder paarden in Nederland

- Basisenting (2 entingen) – 4 tot 6 weken tussen beide entingen

- Herhalingsentingen – elk half jaar

West Nijl virus

- Niet verplicht maar met klem geadviseerd voor paarden die in zuid- en oostelijk Europa komen. In Nederland is het virus in 2020 voor het eerst aangetoond bij de mens en het virus is dus in Nederland. Het is dus zinvol paarden met een hoge emotionele en/of financiële waarde ook in Nederland te laten vaccineren

- Basisenting (2 entingen) - 4 tot 6 weken tussen beide entingen

- Herhalingsentingen (in het voorjaar!) – binnen 1 jaar na voorgaande

Bron: KNHS