Torenhoge boetes boven het hoofd van KNHS

Torenhoge boetes boven het hoofd van KNHS

De tuigpaardrijders verenigd in de VERT willen niet dat de leden worden geweerd van de concoursen nu de KNHS dreigt een eigen vereniging voor de aangespannen sport in het leven te roepen. Tegelijkertijd wil de VERT de concoursorganisaties beschermen tegen sancties. Daarom heeft de KNHS gisteren een brief ontvangen van advocatenkantoor Maverick namens de VERT: de KNHS handelt in strijd met de mededingingswet en wordt verzocht om hier direct mee te staken. Een torenhoge boete dreigt voor de bond en voor de bestuurders persoonlijk.

Op basis van het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS is het de leden van de KNHS niet toegestaan deel te nemen aan wedstrijden die buiten de KNHS om worden georganiseerd. Daarnaast dreigt de KNHS concoursuitschrijvende verenigingen op straffe van een sanctie een licentie af te nemen voor alle wedstrijden die deze verenigingen willen organiseren. Volgens Europese wetgeving mag een dominante sportorganisatie echter geen misbruik van haar positie maken door bijvoorbeeld concurrenten uit te sluiten van de markt of onredelijke voorwaarden aan sporters op te leggen. Dat precies is hier het geval.

De bepalingen in het Algemeen Wedstrijdreglement benadrukken het concurrentiebeperkende oogmerk van de regels van de KNHS. De KNHS geeft hiermee niet alleen aan dat zij initiatieven buiten haar om niet toestaat en zelfs sanctioneert. Zij geeft ook te kennen dat zij het bestaansrecht van de VERT wil ontnemen.

Ze zeggen dan ook dat de gedragingen van de KNHS niet op het algemene belang van de paardensport steunen. Ze overtreden dus de mededingingsregels en daarom kunnen ze een boete van maximaal 40% van de omzet van de leden opgelegd krijgen. Het bestuur van de KNHS kan ook persoonlijk worden beboet voor maximaal 900.000 euro. 

Bron: nieuws.horse