Top Friese hengst Jasper 366 (28) overleden

Top Friese hengst Jasper 366 (28) overleden

Gisteren is de Friese hengst Jasper 366 (v. Olof 315 x Franke 251) op 28-jarige leeftijd overleden. De eigenaars hebben de beslissing moeten nemen de zwarte parel in te laten slapen. Met een bijnaam als 'King of the Stallions' was hij overduidelijk de (publieks)lieveling op de KFPS Hengstenkeuring. 

De hengst genoot zijn pensioen bij zijn fokkers, de familie Wijma, die hem door de jaren heen ook zijn blijven verzorgen en hem nooit verkocht hebben. De beslissing om hem in te slapen kwam in navolg van een aanslepend trauma aan het been van de hengst. 

Einde carrière

Drie jaar geleden nam Jasper 366 nog afscheid van de fokkerij en zijn fans op de Hengstenkeuring. Op zijn vijfentwintigjarige leeftijd wist de hengst nog steeds menig harten te veroveren en het publiek te ontroeren. 

Nakomelingen

Als driejarige hengst kreeg Jasper 366 zijn dekbrevet. Met ruim 3000 (geregistreerde) dekkingen heeft hij toch heel was nakomelingen lopen. Onder hen zitten vijf goedgekeurde zonen en verder ook kleinzonen. Maar niet enkel de mannelijke nakomelingen deden het goed, ook de merries kregen van zijn kwaliteiten mee. Met 8 Modelmerries, 16 Kroonmerries beginnen we nog maar het rijtje. 29 merries werden Preferent, 61 kregen het Sport Predicaat toegekend, 6 waren Sport Elite en afsluitend 14 merries hadden het AAA Predicaat. Succesvolle genen dus... 


Bron: Phryso