Temperaturen gaan vandaag de hoogte in: hoe goed kan een paard tegen de hitte?

Temperaturen gaan vandaag de hoogte in: hoe goed kan een paard tegen de hitte?

Vandaag is het in vrijwel het hele lang erg warm. De rest van de week loopt de temperatuur minder hoog op maar dat betekent niet dat je vandaag je paard niet tegen de hitte moet beschermen. Kan een paard eigenlijk goed tegen de hitte en wat kan je doen om hem tegen de hitte te beschermen? We geven je graag enkele tips! 

Paarden kunnen relatief goed tegen zomerse temperaturen. Paarden zweten immers makkelijk waardoor ze ook goed afkoelen. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard of pony het niet te warm krijgt. 

De hele dag in fel zonlicht staan is, zeker voor donkere paarden, geen aanrader. Daarom kan het aangewezen zijn om je paarden tijdens de warmste momenten van de dag op stal te zetten als er niet voldoende schaduw op weide is. Als het een langere periode erg warm is, kan het een goed idee zijn om je paarden 's nachts op weide te zetten en de hele dag binnen te laten staan. Ze hebben op die manier minder last van de warme en vliegen/dazen. 

Paarden met lichte neuzen verbranden erg snel op hun neus en dit kan erg pijnlijk zijn. De beste oplossing hiervoor is om de neus dagelijks in te smeren met zonnebrandcrème. Dit geldt ook voor de lichte huid en kootholtes bij paarden of pony's met witte benen. 

Ook is het aangewezen om bij temperaturen hoger dan 25 graden je training aan te passen. Je kan in deze gevallen best laat in de avond of vroeg in de ochtend gaan trainen. Als je die mogelijkheid niet hebt, kort dan de duur van je training in en pas de intensiteit van je training aan. 

Na het trainen kan je best je paard afkoelen door hem een douche te geven. Let wel op dat je je paard niet met natte haren terug op weide zet, het water in zijn vacht zal opwarmen en verdampen waardoor je paard het uiteindelijk warmer zal krijgen dan ervoor. 

Zorg er tot slot ook voor dat je paard altijd voldoende drinkwater ter beschikking heeft.