Storm verwoest dak van manege in België

Storm verwoest dak van manege in België

De storm in Limburg (België) heeft zowat het gehele dak verwoest van manege Sint-Antoniushoeve in Kortessem. Eigenaren Pascal Beunkens en zijn vrouw schoten in het holst van de nacht in actie om de vijfenzeventig aanwezige paarden te kalmeren. “Dit hebben we nog nooit zo meegemaakt. Het vuurwerk met oudjaar was er niets bij vergeleken.”


Pascal Beunkens is nog onder de indruk als hij kijkt hoe de brandweer het dak probeert te herstellen. Maar de schade is aanzienlijk. Rond 4 uur beukte een windstoot in op de golfplaten panelen boven de manege, waarna de hel losbarstte. “Immense regen, en een hoop lawaai. Het was ongezien”, vertelt Beunkens. “De wind kwam onder de platen terecht en tilde alles de lucht in. De panelen vlogen alle kanten op, wat heel wat geluid met zich meebracht.” Beunkens en zijn vrouw schoten meteen in actie én probeerden vooral de vijfenzeventig paarden in bedwang te houden. “Je kan dat vergelijken met oudjaar. Als er dan vuurwerk wordt afgeschoten, worden de paarden ook onrustig. Alleen was het nu veel feller en intenser. Meteen hebben we alle lichten aangedaan, begonnen we te praten tegen de dieren én hebben we muziek opgezet in de hoop ze te kunnen kalmeren. Zo zijn de dieren afgeleid én horen ze de knallen minder fel. Om ze verder af te leiden hebben we ze direct gevoerd.”



Nagels in zand


Toen de storm rond 7 uur ging liggen, werd de schade pas echt duidelijk. Zowat de helft van het dak raakte beschadigd, maar het volledige zand in de manege raakte vervuild. “Er zit héél wat puin, nagels en schroeven in die loskwamen door de storm. Je kan hier niet op trainen. Wellicht zal éérst het dak hersteld worden, en daarna al het zand moeten worden vervangen. Er viel ook een massa aan water, de kelders staan blank. We proberen nu alles weg te pompen.” Voor de 285 leden die aangesloten zijn bij de manege, zal het even duren voor ze weer de piste op kunnen. “Zeker de rest van de week zal het gesloten zijn. De eigenaars kunnen hun paard natuurlijk wel komen bezoeken, maar de piste is buiten gebruik.” Volgens Beunkens kan hij zich geen ergere storm herinneren dan die van gisteren. “We zitten hier al vijftien jaar, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Een geluk dat we een tijdje geleden een deel van het dak hadden gerenoveerd, waardoor niet alles losschoot. Maar we zullen zo snel mogelijk alles aanpakken. Verder is het een verzekeringskwestie en moet de expert de schade opmeten. We krijgen gelukkig ook hulp van vrienden en familie.”