Staatsbosbeheer gaat grote grazers bij Oostvaardersplassen toch bijvoeren

Staatsbosbeheer gaat grote grazers bij Oostvaardersplassen toch bijvoeren
De Provincie Flevoland heeft besloten om de grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk te laten bijvoeren. De provincie neemt dit besluit ondanks dat deskundigen afraden om bij te voeren. Staatsbosbeheer is geen voorstander van bijvoeren, maar voldoet als uitvoerende organisatie aan het verzoek van de provincie. Op zeven plaatsen verspreid over het natuurgebied zijn vanmiddag balen hooi neergelegd.

Belang openbare orde


Belangrijke reden voor de provincie is de mate van maatschappelijke bezorgdheid die er in deze koude periode is over het dierenwelzijn in de Oostvaardersplassen en de zorg om de openbare orde. De maatschappelijke onrust leidt er toe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken.

Schraal hooi


Het voordeel voor de dieren dat Staatsbosbeheer zélf gaat bijvoeren, is dat nu in elk geval niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan. Het bijvoeren gebeurde eerder in 2010. Toen op verzoek van minister Gerda Verburg. Ze voerde toen een motie uit van de Tweede Kamer. Nu gebeurt het bijvoeren dus op verzoek van de provincie, aangezien het natuurbeleid een paar jaar geleden van rijk naar provincie is overgegaan.

Maatregelen gelden voor huidige vorstperiode


Met deze maatregelen wil de provincie de oproep doen aan iedereen om niet meer zelf met voer naar de Oostvaardersplassen te gaan. De enige die nu toestemming krijgt om bij te voeren is Staatsbosbeheer. Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden. Alle maatregelen gelden voor de huidige vorstperiode. Ook doet de provincie een dringend beroep op iedereen om de uitvoerders die 7 dagen per week bij nacht en ontij in het veld hun werk doen respectvol te bejegenen.

Calamiteitennummer


Tot slot wijst de provincie er op dat er in de afgelopen jaren een groot aantal maatregelen is genomen in de Oostvaardersplassen om het dierenwelzijn te bevorderen. Mochten er echter situaties zijn waarin er sprake is van een calamiteit op het gebied van dierenwelzijn, dan heeft Staatsbosbeheer daar een calamiteitennummer voor beschikbaar: 0320 - 254 585 (kies voor optie 3).