Springforum: Districtwedstrijden groot succes, promotieregeling onder de loep

Springforum: Districtwedstrijden groot succes, promotieregeling onder de loep

Op 28 juni kwam het springforum voor de derde keer in 2023 bijeen. De belangrijkste onderwerpen tijdens dit overleg worden hieronder kort toegelicht. Na 9 jaar neemt Jan Hoondert afstand van zijn functie als afgevaardigde van de regio Zeeland. Monique Augustijn neemt zijn rol over. 

Pilotwedstrijden jeugdrubrieken springen
In de maand juni heeft de KNHS in samenwerking met KNHS verenigingen een viertal districtswedstrijden jeugdspringen georganiseerd verdeeld over het land. Deze wedstrijden zijn verreden in Haaksbergen, Exloo, Nisse en Soest.
Gedurende deze wedstrijden is de deelnemende jeugd bevraagd over hun ervaring met deze nieuwe vorm van wedstrijdrijden met alleen leeftijdsgenoten, het nieuwe parcours op rijstijl met een barrage op tijd en met tips en tops van de jury via de omroeper. Opvallend was hoe positief de ruiters het ervaren om met leeftijdgenoten te kunnen rijden, vooral omdat ze het gezelliger en eerlijker vinden. Samen kunnen wedstrijdrijden is dus zeker van invloed op het sportplezier van de jeugd.

De top 3 grootste verbeteringen die de jeugd noemt ten aanzien van de reguliere springwedstrijden zijn in volgorde van aantal keren genoemd:

  • Meekrijgen van tips en tops via de omroeper
  • De nieuwe parcourssoort: basisparcours op rijstijl met een barrage op tijd
  • Deelnamemogelijkheid met een paard tijdens de jeugdrubrieken

Zodra we alle feedback hebben verzameld gaan we de jeugdpilot evalueren en bekijken waar eventuele aanpassingen nodig zijn.

Onderwerpen wijzigingsvoorstellen 2024
Tijdens de vergadering zijn een aantal andere onderwerpen ter discussie gesteld voor eventuele reglementswijzigingen per 1 april 2024. Hieronder in het kort de onderwerpen die besproken zijn:

  • Startgerechtigdheid voor de klassen zonder promotieregeling flexibiliseren
  • Bij de klassen met promotieregeling, promotiepunten behouden, maar geen verplichting meer tot promoveren. Uitkomen in maximaal twee naast elkaar liggende klassen.
  • Minimale afmeting ring outdoor pistes op zand verlagen voor rijstijlwedstrijden t/m 1.05
  • Nieuwe parcourssoort toevoegen (Basisparcours op rijstijl met een barrage op tijd)

Bovengenoemde onderwerpen worden uitgewerkt en zullen in de vergadering van september verder worden besproken.

Daarnaast is er ook over gesproken over de mogelijkheid om een wedstrijd over 2 manches voor winstpunten te laten verrijden. Hierbij heeft het springforum moeten concluderen dat dit niet haalbaar is.

KNHS Harnachementsgids
Tijdens de vergadering zijn er ook een aantal verduidelijkingen voor de harnachementsgids gepasseerd.
Het gaat hierbij om de volgende punten:

  • Gebruik kinketting bij Kimblewick bit optioneel maken
  • Verduidelijken combinatie van Pelham/ Pessoa met een lage neusriem
  • Afbeelding toevoegen voor de wijze waarop de schaar van de pelham moet worden gemeten

Deze punten worden verder uitgewerkt en in de volgende vergadering vastgesteld.

Opleiding/ bijscholing officials
In overleg met het springforum en KNHS afdeling opleidingen is de volgende opleiding opengezet: Jurylid springen Breedtesport
In oktober zal gestart worden met het opleiden van parcoursbouwers springen t/m 1.40.

Kampioenschapsreglement KNHS indoor kampioenschappen 2024
Het kampioenschapsreglement is doorgenomen en het springforum gaat akkoord met de volgende wijziging:

  • Voor de klassen 1.40 springen paarden en 1.30 springen pony’s wordt een uitzondering gemaakt op de regel: Aan de KNHS-kampioenschappen mag een deelnemer per discipline per kampioenschapsrubriek slechts met één paard deelnemen met een maximum van twee paarden per discipline.
  • De verdeling van de startplekken zal conform de nieuwe verdeelsleutel verlopen waarbij het aantal startplekken per klasse/rubriek vastgesteld wordt naar ratio van het aantal deelnemende combinaties in het land. De startplekken worden vervolgens verdeeld over de regio’s aan de hand van het aantal actieve startpashouders in die klasse/rubriek. Hierbij blijft voor de klassen 1.40 springen paarden en 1.30 springen pony’s een open inschrijving van toepassing.



Bron: KNHS