Salvador Stables draait rollen om en beschuldigt fiscus

Salvador Stables draait rollen om en beschuldigt fiscus

Het Eindhovens Dagblad publiceerde vorige week weer eens over zaak van het OM tegen de Salvador Stables in Valkenswaard. Justitie meent dat Salvador via zijn stal geld witwast uit het criminele circuit. Die heeft echter niks fout gedaan, bezweert hij zelf: het OM laat zich simpelweg voor het karretje van de fiscus spannen dat hem maar niet te pakken krijgt.

De zaak startte in 2016. In dat jaar deed justitie een inval op de stal van José Javier Salvador in Valkenswaard en legde beslag op onroerend goed, bankrekeningen en achttien springpaarden. Dat werd al aangevochten tot aan de Hoge Raad. “En die ziet een ‘opmerkelijk fenomeen’: de staleigenaar heeft flats en huizen in Eindhoven, Monaco, Spanje en de VS, maar betaalt nergens belasting”


"Het witwassen betrof (de bouw van) de luxe manege, springpaarden ter waarde van een half miljoen, twee ton ging naar een louche autohandelaar, een kwart miljoen overboekingen klopt niet en er is in twaalf jaar bijna een miljoen cash opgenomen. "


"Die uitgaven kunnen er zijn geweest, zeiden zijn advocaten, maar er is niks mis mee. Dat geld is simpelweg verdiend met de lucratieve handel in dure paarden, plus het trainen en stallen van andermans dieren. Dat er ‘discussie’ is met de fiscus klopt ook, maar dat is geen reden om hem strafrechterlijk aan te pakken."


"Het OM verzekerde de rechtbank dat er alle reden is om grootschalig witwassen te vermoeden. De man heeft ook in het buitenland bv’s en geld stroomt heen en weer zonder dat het hoe en waarom duidelijk worden. Rekeningen, aandelen, obligaties, van alles komt voorbij zonder dat terug te vinden is waar het allemaal vandaan komt. En dat is gewoon strafbaar. De zaak komt waarschijnlijk pas in mei inhoudelijk voor.


bron: Eindhovens Dagblad