Ruim de helft van de grooms zijn onderbetaald

Ruim de helft van de grooms zijn onderbetaald
Een nieuwe organisatie moet mensen die in de paardenwereld werken en onderbetaald worden, ondersteunen. De cijfers naar aanleiding van een onderzoek bevestigt namelijk wat we eigenlijk al wisten: dat meer dan de helft van de grooms minder dan het minimum loon betaald krijgen, althans dat meldt Horse and Hound.

Het onderzoek onder grooms in Groot-Brittannië toonde aan dat 57% van de respondenten niet aan het wettelijk vastgestelde minimum loon komt. Een slechte zaak voor de bedrijfstak, aldus de directeur van de British Groom Association en de nieuw opgezette Equestrian Employers Association (EEA).

Daarenboven is dit nog eens illegaal ook. Ook werken veel grooms meer dan het aantal uren waarvoor ze een contract hebben. Cijfers over Nederland zijn niet bekend, maar het lijkt een wereldwijde trend.

De EEA wil werknemers informeren over hun wettelijke rechten en tegelijkertijd werkgevers wijzen op hun plicht. De organisatie biedt ook advies, steun en tools die werkgevers kunnen gebruiken voor hun personeelsbeleid (zoals bijvoorbeeld pensioenen, juridisch advies, gegevens over contracten). Voor de hippische branche is zoiets alleen maar goed.

Volgens werkgevers is er behoefte aan een dergelijke organisatie. ‘We hebben nu een stal met tachtig paarden’, aldus een stoeterij. ‘De organisatie van het personeel vergt heel wat. Je wilt natuurlijk wel goed bezig zijn, ook juridisch gezien. Iedereen is gewoon happy als je weet dat alles geregeld is zoals het hoort.’