Pleit voor meldplicht paardenziektes voor handelaren, maneges en paardenstallen

Pleit voor meldplicht paardenziektes voor handelaren, maneges en paardenstallen

Het moet afgelopen zijn met handelaren, maneges en paardenstallen die verzwijgen dat er een besmettelijke ziekte binnen hun bedrijf heerst. Dat bepleit paardenfokker Marijke Zomer-Kromkamp uit Hengelo. Ze wordt in haar roep gesteund door de PVV in de Tweede Kamer zo schrijft RTV Oost.







Doodgeboren veulens

Buiten het feit dat de pony's veel pijn hadden, ernstig vermagerd waren en ontzettend ziek, maakte Marijke zich ook grote zorgen over haar fokmerries: "Door de ziekte rhino is de kans heel groot dat de merries doodgeboren veulentjes krijgen." Rhino, of rhinopneumonie, kan naast doodgeboren veulens ook verlamming veroorzaken.

Het verspreiden van de ziekte kan volgens Marijke makkelijk voorkomen worden: "Houd je aan het advies van de dierenarts, doe je bedrijf vier tot zes weken 'op slot'. "

Wegmoffelen 

Maar dat gebeurt nu niet in de meeste gevallen, constateert ook de Sectorraad Paarden, de belangenvereniging waarin dierenartsen, paardensport, handelaren en fokkers zijn vertegenwoordigd. Voorzitter Jan Cees Vogelaar: "Ik zou transparant zijn. Maar dan kom je in het verdomhoekje en mijden mensen je, je mist handel. Anderen zeggen niets en moffelen zo'n ziek paard weg. Is dat fout? Ja, dat is fout. Maar wat doe je eraan?"

Vogelaar denkt dat het nog wel een paar jaar gaat duren voordat de sector klaar is voor een meldplicht. Tweede Kamerlid Dion Graus pleitte al eerder voor een meldplicht en is blij met het initiatief van Marijke.