PETA roept IOC opnieuw op om paardensport als Olympische sport te schrappen

PETA roept IOC opnieuw op om paardensport als Olympische sport te schrappen

De dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opnieuw gevraagd om alle paardensporten en -evenementen van de Olympische Spelen af te voeren. 


De RTL-videobeelden van Ludger Beerbaum, waarop naar verluidt te zien is hoe de Olympische ruiter paarden traint terwijl ze worden "getraind" met een illegale methode van "barreren", heeft PETA herhaaldelijk verzocht om de paardensport uit het Olympisch programma te laten schrappen. "Het slaan van de schenen van een paard met een houten stok om hem te dwingen hoger te springen is mishandeling - en het is blijkbaar routine op de hoogste niveaus van dit entertainment vermomd als sport," zegt PETA Senior Vice President Kathy Guillermo. "PETA roept het IOC op om alle wreedheid uit de Olympische Spelen te weren en de competitie alleen over te laten aan gewillige menselijke deelnemers." 

Volgens het FEI Algemeen Reglement art. 142 is "barreren" verboden tijdens een FEI evenement of op elk ander evenement en training. Het wordt gedefinieerd als paardenmishandeling.  

De FEI heeft direct na het vrijgeven van de beelden een verklaring naar buiten gebracht. "Het welzijn van het paard is de kern van alles waar de FEI voor staat en we veroordelen sterk alle trainingsmethoden en praktijken die in strijd zijn met het welzijn van het paard. De FEI heeft strenge regels om het welzijn van paarden te beschermen, waardoor zowel op FEI-evenementen als daarbuiten actie kan worden ondernomen. De FEI veroordeelt absoluut elke vorm van paardenmishandeling en de trainingsmethoden die op de videobeelden van RTL te zien zijn, zijn vanuit het oogpunt van paardenwelzijn volstrekt onaanvaardbaar en in strijd met de FEI-reglementen.

Ook Ludger Beerbaum reageerde al op de videobeelden en stelde dat "het welzijn van de paarden een topprioriteit is" voor hem en zijn team. "De scènes die in het in de rijpiste worden getoond hebben niets te maken met barreren", verklaarde Beerbaum. 

Gisteren deelde PETA de inhoud van de brief die naar IOC-voorzitter Thomas Bach was gestuurd, waarin ze het IOC vragen om de hippische evenementen van de Spelen te schrappen. Daarnaast verklaarde PETA dat haar Duitse afdeling een strafrechtelijke klacht heeft ingediend tegen Beerbaum. 

PETA verklaarde dat deze onthulling van Beerbaum "de laatste druppel is". PETA: "We hebben in augustus 2021 voor het eerst bij het IOC op aangedrongen om de paardensport te verbieden nadat Jet Set, een paard gereden door een Zwitserse deelnemer aan de Olympische Spelen in Tokio, gewond raakte en geëuthanaseerd moest worden en nadat een Ierse deelnemer een paard genaamd Kilkenny dwong om het parcours uit te rijden, ook al stroomde het bloed uit zijn neusgaten. Deelneemster aan de vijfkamp Annika Schleu werd betrapt toen ze een doodsbang paard met een zweep het parcours over probeerde te dwingen. PETA vindt dat deze laatste onthulling de druppel is."

Lees HIER het statement van de FEI. 

Lees HIER het statement van Ludger Beerbaum.