Partij van de Dieren wil strengere regelgeving middels een 'Paardenbesluit'

Partij van de Dieren wil strengere regelgeving middels een 'Paardenbesluit'



Met de verkiezingen op komst is het nu de Partij voor de Dieren die hun standpunt heeft ingenomen met betrekking tot de paardensport. De partij is namelijk van mening dat de welzijn en de gezondheid van het paard wordt aangetast in de paardensport. Hiervoor zou er een strenge regelgeving moeten komen zoals een wettelijk 'Paardenbesluit'.

Zo heeft de partij haar vraagtekens gezet bij de sport en of het welzijn van de paarden wel voorop wordt gesteld. Volgens de partij is de levensduur van een wedstrijdpaard namelijk veel korter dan bij andere paarden. Ze spreken over dieronvriendelijke trainingsmethoden, overbelasting en het vervroegd doden van dieren die bij het teruglopen van hun resultaten worden afgedankt.

Zo meent de partij ook dat de paarden in de sport al op achtjarige leeftijd afgeschreven worden, terwijl het paard dan net volwassen is. "Paarden zijn volwassen op achtjarige leeftijd. In de paardensport zijn paarden op die leeftijd vaak al afgeschreven: de gemiddelde levensduur is daar acht jaar, tegenover 20-30 jaar ‘vroeger’!", vermeldt de PvdD op hun website.

Ook zal strengere regelgeving het welzijn van de paarden in zowel sport als recreatie de welzijn waar moeten borgen: "Strenge regelgeving moet het welzijn van dieren die in sport en recreatie worden gebruikt waarborgen. Ook dienen we na te denken in hoeverre we paarden en pony’s blootstellen aan extreme sporten, zoals de military en springwedstrijden met steeds hogere hindernissen".  Daarnaast streeft de Partij voor de Dieren naar strengere regelgeving middels een wettelijk Paardenbesluit. In zo’n Paardenbesluit wordt onder meer vastgelegd dat bij huisvesting het natuurlijk gedrag uitgangspunt is, zoals de mogelijkheid contact te maken met soortgenoten en dagelijkse weidegang.

 




De reacties van heel paarden lievend Nederland zijn dan ook niet van de lucht. Van opmerkingen dat de partij misschien eerst even wat nader onderzoek moet uitvoeren voor zij met dergelijke stellingen komen, als mensen die reageren dat hun sportpaard of pony van inmiddels 30 jaar nog steeds geniet op de wei.