Paardenbakken in Epe moeten er waarschijnlijk uit

Paardenbakken in Epe moeten er waarschijnlijk uit

Binnen tien jaar moeten honderden mensen in Epe hun paardenbak afbreken, als ze niet op stel en sprong bezwaar maken tegen het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Daarvoor waarschuwt juridisch adviseur Coert Kelkes. Hoewel de gemeente Epe zegt met dat plan niets te veranderen in het beleid rond paardenbakken, pakt het volgens Kelkes desastreus uit voor eigenaren: hun rechtszekerheid valt weg.

Epe is een echte paardengemeente en heeft ieder jaar de Paarden4Daagse in huis. Volgens Kelkes telt de gemeente meer dan driehonderd paardenbakken en was de aanwezigheid van zo’n hobbymatige buitenmanege voor veel mensen een belangrijke reden hun woning te kopen. Of ze daarvan kunnen blijven genieten, is echter hoogst onzeker, waarschuwt hij.

Dat heeft te maken met een juridisch probleem, namelijk dat paardenbakken niet twee keer ‘onder het overgangsrecht kunnen worden gebracht’. Als de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied (Epe, Emst, Vaassen) wordt vastgesteld, moeten eigenaren binnen de looptijd van het bestemmingsplan hun paardenbak afbreken, aldus Kelkes. Om dat te voorkomen moeten ze - voor de inspraaktermijn morgen aan het einde van de dag afloopt - bezwaar maken door een ‘zienswijze’ in te dienen, zegt hij.

Lees volledig bericht

bron: De Stentor