Paard in het landschap? "Vaak werkt dit bevorderlijk om het gebied aantrekkelijker te maken!"

Paard in het landschap? "Vaak werkt dit bevorderlijk om het gebied aantrekkelijker te maken!"

De vergunningsproblematiek blijft de hippische sector achtervolgen. Toch zijn er heel wat pro's om het paard meer ruimte te geven in het Nederlandse landschap. En deze beperken zich niet alleen tot het economische succes van de sector. "Een hobbyruiter of -fokker in de buurt, help niet alleen voor de opwaardering maar ook voor de verantwoordelijkheidszin en het positivisme."

Elke persoon die aan het werk is met paarden op de weide heeft het wel eens meegemaakt. Een ouder wandelt met zijn kinderen voorbij. Snel weerklinkt "Kijk paardjes!" Dan begint het gesprek. Het paard is op dat moment de sociale factor in de buurt.

Niet alleen omwille van de economische draagkracht van de sector, maar ook omwille van het sociale aspect verdient het paard zijn plaats in het Nederlandse landschap. "Bovendien is de nabijheid van mensen met paarden, met een piste, een meerwaarde voor de laagdrempeligheid van de sector. Snel zullen buren vragen om de sport (hobby) te mogen verkennen."

Paard zorgt voor biodiversiteit

Vaak wordt verpaarding geassocieerd met versnippering van de open ruimte, degradatie en verrommeling van het landschap en een achteruitgang van de natuur- en omgevingskwaliteit. Echter is de recente realiteit anders. Verpaarding kan helpen voor een aantrekkelijk landschap waarin natuur, dier en mens hand-in-hand gaan. 

Als gebruikers van het buitengebied bieden paardenhouders namelijk heel wat kansen aan om de biodiversiteit te verhogen, de bodemstructuur en waterhuishouding te verbeteren en waardevolle landschappen te vrijwaren, herstellen en ontwikkelen, mits een goede landschappelijke inpassing met aandacht voor biodiversiteit én een actieve sturing door het beleid