Outdoor Kralingen afgelast na uitbraak eikenprocessierups

Outdoor Kralingen afgelast na uitbraak eikenprocessierups

Het Outdoor Kralingen aankomend weekend, gaat niet door. In het Kralingse Bos is een heftige uitbraak van de eikenprocessierups.  Bij de organisatie wordt de voorrang gegeven aan het welzijn van mens en dier.

Eikenprocessierupsen zijn een risico voor zowel mens als dier. Dit komt door de duizenden brandharen die het beestje bezit. Vanaf begin mei laten deze haren los. Contact met de haren zorgt bij mensen voor klachten zoals; jeuk, uitslag en ontstekingen aan de huid en ogen.

Bij paarden zorgt contact met de brandharen voor irritaties en een allergische reactie. In milde gevallen ontstaat er slechts zwelling of jeuk, maar wanneer de haren worden ingeademd of opgenomen met ruwvoer of water, dan ontstaan er zwellingen in de mond of in het maag-darmkanaal.

Eind vorige week werd al een gedeelte van de rupsen in het Kralingse Bos ‘opgeruimd’. Dit werd gedaan door ze te vernevelen en op te zuigen. Na deze proef zijn er in het geruimde gebied geen nieuwe nesten meer gevonden. Er wordt echter alsnog gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de rups in overige delen van het bos.

bron: De Jockey Club