OPINIE: Kunnen 'wereldverbeteraars' aub opnieuw 'wereldverbeteraars' worden ?!

OPINIE: Kunnen 'wereldverbeteraars' aub opnieuw 'wereldverbeteraars' worden ?!

In België wil de politiek een tegemoetkoming maken aan de boze boeren ... In Nederland vraagt dierenrechtenorganisatie PETA, in een open brief, om (plastic)paarden te verwijderen van attracties. Draaimolens met dieren zouden het beeld van dier als vervoersmiddel normaliseren! Ik weet niet wat er gaande is, maar het lijkt erop dat heel wat mensen, die zich profileren als wereldverbeteraar, te veel tijd om handen hebben!

Onze mening over het "vingergewijs" richting de paardensector, betreft de discussie over de bestemming van Landbouwgrond, die is reeds gegeven. Het moet - mits toepassing van gezond verstand - mogelijk zijn om paardensport -en fokkerij te laten samenleven met landbouw en natuur. Stap één is elke sector gelijke wapens geven, gaande van aankoop subsidies tot een apart statuut.

Ergens kan je die (Belgische) discussie nog volgen ... maar wat PETA nu vraagt? Een klassieke attractie ligt onder vuur. De eeuwenoude draaimolens, die vaak te vinden zijn op kermissen en in pretparken, zetten volgens PETA dieren neer als “vervoersmiddel of amusement”. Op dit soort molens staan vaak dieren uitgebeeld zoals bijvoorbeeld paarden, olifanten of tijgers. De dierenrechtenorganisatie geeft de suggestie om de dieren te vervangen door auto’s, vliegtuigen, ruimteschepen, bulldozers en andere voertuigen of fantasievervoersmiddelen zoals vallende sterren, regenbogen of bezems.

Nu ... volgens die redenering zouden we best ook de botsauto's afschaffen! Want die leren je dat het veroorzaken van accidenten normaal is? Niet, PETA? Mijn gezond verstand kan het niet meer aan. We hebben overstromingen, opwarming van de aarde zorgt voor een steeds warmer klimaat, dat zijn volgens mij de wereldproblemen die we dienen aan te pakken. 

Het beeld van dieren en hoe je er met omgaat wordt niet gevormd door een kermisritje, in tegendeel! Het wordt gevormd door de opvoeding. Iets waar een diervriendelijke sport en omgeving trouwens een positieve invloed kan op hebben. Verantwoordelijkheden leren over hoe je dieren dient te benaderen, te verzorgen... dat is wat telt.

Ik doe dus een warme open oproep, beste 'wereldverbeteraars', kunnen jullie zich aub opnieuw focussen op wat telt. Gebruik de tijd die jullie teveel hebben om degelijk kennis te maken met gemeenschappen die jullie soms met de vinger wijzen. Maak een effort om die beter te leren kennen en constructief daar aan verbetering en ondersteuning te werken.