Opgelet: zaadjes van esdoorns zijn giftig voor paarden

Opgelet: zaadjes van esdoorns zijn giftig voor paarden

In de herfst is het extra opletten geblazen voor zaden en scheuten van esdoorns. "Als paarden deze zaden en scheuten eten, kunnen ze erg ziek worden", PaardenPunt Vlaanderen. "Zo'n driekwart van de paarden die zaadjes of scheuten van de Esdoorn eten, sterft uiteindelijk. Ze lijden dan aan een atypische myopathie, een ziekte die de spieren afbreekt", klinkt het bij PaardenPunt Vlaanderen. 

Atypische mypathie wordt ook wel weidemyopathie genoemd en is een levensbedreigende spierziekte bij paarden.  In België en Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, waarvan de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.), de Noorse esdoorn (Acer platanoides L.) en de Veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre L.) het meest voorkomen. Recent onderzoek (door de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut RIKILT) wijst uit dat voor zover bekend van deze drie soorten alleen de Gewone esdoorn hypoglycine A bevat en in dat opzicht een gevaar kan vormen voor de gezondheid van je paard.

Er wordt aangeraden om esdoorns in de buurt van je weide te verwijderen. "Esdoorns zijn heel wijdverspreid in België en Nederland dus er is altijd wel een boom in de buurt. Je kan daarom best niets aan het toeval overlaten en alle esdoorns in de buurt weghalen", meldt PaardenPunt Vlaanderen.

Bron: vrt.be, paardenarts.nl