Ook Blue Hors Don Schufro test positief voor WFFS

Ook Blue Hors Don Schufro test positief voor WFFS
Diverse zaken wezen er al op dat Blue Hors Don Schufro drager zou kunnen zijn van het WFFS-gen. Om de zaak op te klaren, werd de hengst getest en het resultaat is positief. Blue Hors was de eerste dekdienst die alle actieve dekhengsten liet testen in Europa vorig jaar in mei. Hierna kondigden ze officieel het resultaat van elke hengst aan.

Aangezien de 25-jarige Don Schufro geen vers sperma meer levert, was hij niet bij de 10 hengsten die aanvankelijk getest werden. Ondertussen bleken diverse familieleden van Don Schufro positief te zijn, en diverse zaken wezen er verder ook op dat hij zelf ook wel eens drager zou kunnen zijn.

WFFS bestaat al jaren bij warmbloeden, maar pas sinds kort werd de genetische code voor de ziekte in kaart gebracht. Gelukkig is de eerste angstvlaag al overgewaaid. Geen enkel paard is effectief WFFS-lijder; er zijn enkel gezonde dragers van het gen. Echter, als je een WFFS-dragende merrie laat dekken door een WFFS-dragende hengst, heb je 25% kans op een doodgeboren veulen of een verzwakt veulen dat slechts korte tijd zal leven. Dit laatste komt wel maar erg zelden voor aangezien de foetus meestal al vroeg sterft.

Blue Hors raadt dan ook alle fokkers aan om ook hun merries voor het dekseizoen nog te laten testen.