Ongerustheid over paarden in vrieskou niet nodig: "Paarden kunnen goed tegen de kou"

Ongerustheid over paarden in vrieskou niet nodig: "Paarden kunnen goed tegen de kou"
Gisteren meldden we al dat de vrieskou voor meer en meer meldingen van dierenverwaarlozing zorgde. Maar... Zijn die meldingen wel gegrond. En kunnen paarden nu eigenlijk goed tegen de koude of niet? 


Mensen zijn vaak ongerust als ze een weidedier in de kou zien staan. Paarden staan ook vaak gewoon in de vrieskou en veel wandelaars en fietsers stellen zich daar vraagtekens bij: zijn die vriestemperaturen wel oké voor die dieren? Radio 2 Oost-Vlaanderen nam contact op met paarden -en ezelasiel The Old Horses Lodge in Laarne. Marina Tondeleir van het asiel kent alles van paarden en kan bezorgde mensen geruststellen: "Paarden kunnen héél goed tegen de koude. Een paard voelt zich comfortabel in temperaturen van -7 tot +10 graden."

"Alles onder -7 is koud voor een paard, alles boven die +10 is warm", legt Tondeleir uit. Dus paarden kunnen tijdens deze kou zonder problemen buiten blijven staan. "Maar ze moeten natuurlijk wel eten en drinken krijgen. Geef het genoeg hooi, daarvan krijgt het niet alleen energie, maar ook warmte." Het is zelfs zo dat een paard zich kan opwarmen bij nog koudere temperaturen als het eten heeft: "Zelfs als het -10 graden zou worden, dan kan zo'n dier er nog tegen."

Beschutting wettelijk verplicht

En gezonde paarden hoeven ook niet persé beschut te staan, zegt Tondeleir: "Wettelijk gezien moet er wel altijd beschutting zijn, maar er zijn weinig paarden die daar nu echt onder gaan staan in deze koude tijden. Het is zelfs eerder omgekeerd: in de zomer, als het warm is, dan is die beschutting veel belangrijker."

Dekens zijn ook niet noodzakelijk. Enkel paarden die geschoren zijn of een erg dunne vacht hebben, hebben in principe een deken nodig. Gezonde dieren die altijd buiten staan, hebben echter geen deken nodig. 


Bron: VRT