Nieuw onderzoek bevestigt dat honing helingwekkend is bij paarden

Nieuw onderzoek bevestigt dat honing helingwekkend is bij paarden

Dierenartsen wisten het al langer, honing heeft een helende werking. Een nieuw onderzoek bevestigt nu ook dat het natuurlijk middel het herstel van wonden kan bespoedigen. Het voorkomen van infecties of het opnieuw opengaan zijn de grootste uitdagingen bij de behandeling van wonden bij paarden.

Bij het nieuwe onderzoek werd een levensechte testomgeving opgezet. Er werden paarden getest die echte wonden hadden en die op een natuurlijke manier hadden opgelopen. Bovendien werd de test uitgevoerd in een normale omgeving zodat ook de resistentie van de paarden kong onderzocht worden. Speciale medicinale (gesteriliseerde) honing bleek het herstelproces aanzienlijk te verbeteren.

De honing werd aangebracht op wonden voordat deze door een dierenarts werden gehecht. De kans op compleet herstel binnen twee weken, nog voordat de hechtingen werden verwijderd, was veel groter bij de paarden die behandeld werden met honing, dan bij paarden waarbij deze behandeling niet werd toegepast.

Het onderzoek werd uitgevoerd op in totaal 127 willekeurige paarden. Van de paarden waarbij geen honing werd gebruikt, herstelde 31 procent nog voordat de hechtingen werden verwijderd. Bij de paarden die wel werden behandeld met honing was dat aandeel de helft.

bron: The Horse