Niels Bruynseels is Belgisch atleet van het jaar.

Niels Bruynseels is Belgisch atleet van het jaar.
Gisteravond werden er op het Equigala vijf Awards uitgereikt. Het nieuwe concept van Stephan Detry, Wim Maenhaut en Ludo Philippaerts wil de verdienstelijke atleten van het afgelopen jaar zo extra in de spotlights zetten.  De vijf Awards werden ontworpen door  William Sweetlove, een West-Vlaams kunstenaar bekend om zijn kleurrijk plastisch werk.

De verschillende categoriën waren Beste atleet, winnaar van de Equibel ranking, beste prestatie, beste rookie, beste team en beste paard.

Prestatie van het jaar

Voor deze editie waren er drie atleten genomineerd voor de beste prestatie van het jaar. Endurance amazone, Elisabeth Hardy  moest het opnemen tegen Reining kampioen, Bernard Fonck en menner, Edouard Simonet.

Zonder veel verrassing haalde Bernard Fonck de titel in de wacht. “Wat een eer om hier te mogen staan,” besluit de reining kampioen.

Atleet van het jaar

Belgisch springruiter, Niels Bruynseels was één van de genomineerden voor de Award, atleet van het jaar. Verder maakten ook Bernard Fonck en Edouard Simonet kans op de titel.

Tussen deze drie atleten haalde uiteindelijk Niels Bruynseels de titel in de wacht. “Ik bedank mijn eigenaars van de paarden, de federaties en liga’s zonder iedereen zijn inzet was deze sport niet mogelijk”.

“2019 moet mijn revanche voor Tryon worden,” besluit Bruynseels.

Team van het jaar

De Belgische atleten blonken uit op verschillende events. Het senioren team jumping (Pieter Devos, Niels Bruynseels, Wilm Vermeir, Jos Verlooy en Nicola Philippaerts) overwonnen de FEI Nations Cup finale in Barcelona. Ze nemen het in deze nominatie op tegen het Bronzen reining team (Dany Welter, Bernard Fonck, Dries Verschueren en Cira Baeck) van de Wereldruiterspelen en  de menners  (Dries Degrieck, Edouard Simonet en Glenn Geerts) die ook een medaille wonnen in Tryon.

Het was Stephan Conter die de Award mocht uitreiken. De titel ging naar de Belgische springduivels van de Nations Cup finale.

Pieter Devos: “Ons team werkt enorm goed samen en dat was de key tot het succes.”

Rookie of the Year

In de categorie 'Rookie of the Year' namen twee jumping ruiters het op tegen een reining kampioen. Jeroen De Winter, het jong talent dat het laatste jaar heel wat nationale en internationale overwinningen greep nam het op tegen Belgisch kampioen, Simon Morssinkhof en reining kampioen, Nimroid Vannietvelt.

Uiteindelijk haalde Simon Morssinkhof de titel en award naar huis. “Ik ben er echt van aangedaan. We gaan proberen verder doen zoals we bezig zijn.”