Naast miljoenenboete twee jaar cel voor paardenvleesfraudeur

Naast miljoenenboete twee jaar cel voor paardenvleesfraudeur
De Nederlandse vleeshandelaar Jan F.  uit Breda is door een rechter in Parijs veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens oplichting en fraude. Gesjoemel met paardenvlees mondde in 2013 uit in een schandaal in Europa.

Het proces ging over systematisch en internationaal gesjoemel met paardenvlees uit Roemenië en Canada dat als rundvlees werd verkocht en verwerkt. Tegen F. was vier jaar cel geëist. De aanklagers zien in hem ,,de grote organisator van deze oplichterij”.





Goedkoop




Meer dan 500 ton goedkoop paardenvlees werd in 2012 en 2013 verkocht in zeker zes Europese landen alsof het duurder rundvlees was. Jan F. en Hans W. kochten het paardenvlees in Roemenië, importeerden het en sloegen het op in Breda en verkochten het daarna aan het Franse bedrijf Spanhero. Dat verkocht het vlees vervolgens door aan een bedrijf in Luxemburg, gespecialiseerd in diepvriesmaaltijden.





Door zowel de Nederlandse als de Franse verdachten werden etiketten op het vlees verwijderd en veranderd. Daardoor dacht het bedrijf in Luxemburg dat het Frans rundvlees kocht in plaats van Roemeens paardenvlees.





F. en Poujol van de inmiddels opgedoekte vleesproducent Spanghero hebben beiden betoogd onschuldig te zijn. Ze maakten elkaar verwijten over de gang van zaken.