Meerdere paarden in slechte conditie in beslag genomen

Meerdere paarden in slechte conditie in beslag genomen

Na een reeks van controles door de Landelijke Inspectiedienst (LID) in samenwerking met de rijksdienst RVO, zijn eind maart meerdere paarden in beslag genomen in verschillende regio's van Nederland. Een magere merrie met een mijtinfectie werd ondergebracht in de gemeente Bergeijk, terwijl vijf paarden en een veulen werden gevonden in het Land van Cuijk, allemaal in zorgelijke omstandigheden.

De merrie in Bergeijk kreeg gedurende enkele maanden herhaaldelijk medische hulp nadat de inspecties haar in een verwaarloosde staat aantroffen. Een dierenarts werd meerdere keren opgeroepen om een behandelplan op te stellen, maar de verzorger volgde deze instructies niet op. Uiteindelijk werd het paard in bewaring genomen en overgebracht naar een geheime opvanglocatie waar het nu de nodige medische zorg en onderdak krijgt. De eigenaar zal verantwoordelijk worden gehouden voor alle gemaakte kosten.

In het Land van Cuijk werden vijf paarden en een veulen aangetroffen die al geruime tijd niet de juiste zorg ontvingen. Ondanks herhaalde beloften om de situatie te verbeteren, slaagden de eigenaren er niet in om de dieren een droge sta- en ligplaats te bieden. Bij een inspectie door een paardenarts werden diverse gezondheidsproblemen vastgesteld, waaronder hoef-, gebits- en huidproblemen. Na overleg tussen de LID en de rijksdienst RVO werden de dieren in bewaring genomen.




Bron: Dierenbescherming