Marc Houtzager: "Ik rij dit jaar bewust geen Global Champions Tour wedstrijden meer"

Marc Houtzager: "Ik rij dit jaar bewust geen Global Champions Tour wedstrijden meer"

In de serie "Aftellen naar CHIO 2022" spreekt de organisatie telkens met een van de Nederlandse toppers van de sport. Deze week was het de beurt aan Marc Houtzager. Hij sprak onder andere over de nieuwe bondscoach van TeamNL en waarom hij de GCT dit jaar links laat liggen. 

"Sinds begin dit jaar hebben we een nieuwe bondscoach", gaat Marc van start. "We hebben een super mooie tijd gehad met Rob, maar we hebben ook een goede vervanger. Net als voor zichzelf, houdt Jos ervan om met het team lang vooruit te plannen en dat vind ik fijn. Je weet waar je aan toe bent. Jos is een vakman pur sang en heeft van iedereen het volle vertrouwen, dat geeft extra motivatie”.

Geen GCT meer voor Houtzager 

"Ik rij dit jaar bewust geen Global Champions Tour wedstrijden en concentreer me op het WK. Het seizoen gaat nu voor mijn toppaarden beginnen. Na Rotterdam weten we als het goed is waar we staan. Zoals ik zei, de top is momenteel breed en dat is mooi, want het WK in Herning is behalve het WK ook kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. Een dubbel belangrijk doel dus". 

Verkeerd beeld 

Ik kijk enorm uit naar Rotterdam en hoop daar natuurlijk voor het team te mogen rijden. Als titelverdediger rijden is extra mooi. Wat ik momenteel minder leuk vind, is het beeld wat in de media geschetst wordt van onze sport. Dat is totaal onterecht en wij als ruiters moeten het tegendeel bewijzen. We moeten zo positief mogelijk laten zien hoe mooi de samenwerking tussen ruiter en paard is", legt Marc uit. "Als een paard echt niet wil, doet hij het niet. Onze paarden springen niet onder dwang, die vinden het leuk, ze willen graag foutloos over het hout. Natuurlijk zijn er altijd voorbeelden te vinden die niet deugen, maar dat heb je overal. Echter als daar beelden van in de media verschijnen, wordt er wel een heel verkeerd beeld van ons geschetst”.

Uitkijken naar CHIO Rotterdam 

"Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan een schitterende piste, perfecte bodems, heerlijk losrijden in het bos en een hele goede sfeer. Gewoon een geweldig concours in eigen land met ook nog de landenwedstrijd, dat is extra mooi", besluit Houtzager. 

Klik hier om het volledige interview te lezen. 

Bron: CHIO Rotterdam