Maatregelen voor wedstrijdorganisaties en tips tijdens warme dagen

Maatregelen voor wedstrijdorganisaties en tips tijdens warme dagen

Er komt een aantal zonovergoten dagen aan. Zoals de weersvoorspelling het nu laat zien, wordt het de komende dagen erg warm en stijgt de temperatuur richting de 30 graden Celsius. De KNHS vraagt wedstrijdorganisaties maatregelen te nemen om het voor mens en dier zo aangenaam mogelijk te maken. 

Welke maatregelen getroffen worden, hangt mede af van de actuele en lokale weersituatie. Bekijk de omstandigheden ter plaatse bij de beslissing om een evenement wel of niet door te laten gaan. Vanwege deze extreme weersomstandigheden zal de KNHS geen wedstrijdafdracht in rekening brengen voor wedstrijden die vanwege de hitte worden afgelast. Dit geeft wedstrijdorganisaties de ruimte om weloverwogen beslissingen te nemen over annuleringen van deelnemers en teruggave van inschrijfgelden.

De KNHS adviseert de volgende maatregelen voor wedstrijdorganisaties:

  • Probeer het wedstrijdprogramma in te korten, vroeger te starten of verplaats, als dat mogelijk is, de wedstrijd naar de binnenhal
  • Hanteer een tropenrooster en vervroeg of verlaat de starttijden om de warmste uren te vermijden.
  • Houd bij de programmering ook rekening met de tijden van het paardentransport, en vermijd de warmste uren.
  • Besteed extra aandacht aan de officials en vrijwilligers
  • Overleg gedurende dag met je officials of de getroffen maatregelen toereikend zijn
  • Laat prijsuitreikingen versneld of zonder paard uitvoeren.
  • Laat de organisatie, officials of de dierenarts erop toezien dat paarden niet – of zo kort mogelijk – in warme trailers in de zon staan.
  • Zorg voor de beschikbaarheid van voldoende (het liefst stromend) schoon water om paarden te laten drinken en om te kunnen koelen.
  • Creëer schaduwplekken waar paarden kunnen afkoelen.
  • Overweeg indien nodig om het evenement (al dan niet ingegeven door bevindingen van officials) tussentijds af te gelasten of voortijdig te beëindigen.
  • Vraag begrip bij deelnemers en toeschouwers, waarbij je erop wijst dat de beslissing wordt genomen in het belang van de gezondheid van paard en ruiter.
  • Communiceer richting de deelnemers en officials welke maatregelen de organisatie getroffen heeft.
  • Download de tips voor deelnemers tijden de wedstrijd, print het uit en hang het op het wedstrijdsecretariaat, in de kantine en bij de losrijring.

Om een handvat te geven hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden heeft de Sectorraad Paarden, met de dragende organisaties, een ‘Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden’ opgesteld: bekijk het protocol.

Tips voor het warme weer

Paarden kunnen best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor de warmte goed kwijt kunnen. Toch is het belangrijk om je paard in de gaten te houden. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de hitte dragelijk te maken voor je paard. 

  1. Pas je training aan
    Je kunt bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond gaan rijden, als het wat koeler is.
  2. Laat je paard voldoende drinken
    De waterinname kan op zomerse dagen verdubbelen. Zorg dus voor voldoende vers water! Vind je paard het lastig om te drinken? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.
  3. Bescherm je paard tegen de zon
    Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand.
  4. Zorg voor verkoeling
    Je kan hiervoor beter geen deken of ‘cooler’ gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het goed af te spuiten met koel water. 
  5. Vul verloren mineralen aan
    Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten.




Bron: KNHS