Lonneke Engel wint in rechtzaak rond U2 tegen Academy Bartels

Lonneke Engel wint in rechtzaak rond U2 tegen Academy Bartels

Topmodel Lonneke Engel stapte bijna tien jaar geleden naar de rechter en dagvaardde Academy Bartels naar aanleiding van haar paard U2 dat met onherstelbaar letsel terugkeerde uit hun stallen. De rechtbank Den Bosch wees in 2015 de vordering af maar daar ging Engel niet mee akkoord. In 2017 werd een getuigendeskundige aangesteld en nu werd bekend gemaakt dat de uitspraak uit 2015 deels nietig werd verklaard door het Gerechtshof in Den Bosch. Bartels zal uiteindelijk toch een (kleine) schadevergoeding moeten betalen samen met de proceskosten die ook niet min zijn. 

Het Gerechtshof had eerder al vastgesteld dat het mondletsel van Engel's paard weldegelijk ontstaan is in de periode dat hij gestald stond bij Academy Bartels. Bartels zou informatie achtergehouden hebben voor Engel over andere het verwijderen van de wolfstanden maar zelf werd ze ook niet op de hoogte gebracht over de slechte staat van U2's gebit. Deze twee factoren gaven mee de doorslag in de uitspraak van het Hof en leidde ertoe dat Bartels nu toch veroordeeld wordt tot het betalen van een schadevergoeding.

Door bovenstaande informatie wordt er gesproken over wanprestatie en bijkomend omdat Bartels zich nalatig opstelde tegenover de halfjaarlijkse tandartscontrole en omdat ze geen medische gegevens van U2 konden voorleggen. 

Over het feit of het mondletsel al dan niet door Bartels veroorzaakt werd of niet worden ze niet veroordeeld. Initieel had Engel een schadevergoeding van €250.000 geëist wat de naar haar inziens waardevermindering van U2 zou moeten dekken maar die vordering werd afgewezen, samen met de persoonlijke eisen tegenover Mischa Koot, Imke Schellekens en Tineke Bartels. 

Maar de uiteindelijke geldsom die hen wordt opgelegd is niet min en bedraagt ongeveer €45.000. Dit bedrag werd gevormd door de vele proceskosten en een bedrag dat Engel volgens het Hof ten onrechte betaald heeft voor de training en stalling van U2. 


Bekijk hier het volledige arrest