Laatste dieren Wagenberg in beslag genomen

De politie heeft maandagmiddag de laatste vijftig dieren bij de veehandelaar in Wagenberg in beslag genomen. Vorige week woensdag waren bij de veehandelaar al ruim 100 pony's en paarden weggehaald door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Dienst Regelingen (DR). Volgens de NVWA en DR was er sprake van ernstige verwaarlozing.

De situatie werd toen ontdekt nadat medewerkers van de dierenambulance twee vechtende honden op het erf van de veehandelaar uit elkaar wilde halen. Zij hadden de assistentie van de politie ingeroepen. De agenten zagen een ernstig gewonde Bordeaux dog en een bebloede pitbull/Amerikaanse Stafford ​op het erf liggen. Op verzoek van de eigenaar is later besloten om beide honden in te laten slapen.​

De veehandelaar in gesprek met omroepbrabant.nl zegt dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Hij vindt het belachelijk dat de politie zijn dieren in beslag heeft genomen. Volgens hem komt het wel vaker voor dat er verwaarloosde dieren bij zitten. Dorpsbewoners omschrijven hem als een 'zonderlinge man'. Bij de boerderij van de 54-jarige veehandelaar liepen zaterdagochtend nog enkele pony's rond. Die hadden wel te eten.

Sprangers zegt dat hij per week dertig tot veertig van dat soort pony's en paarden verhandelt, volgens hem is verwaarlozing dan niet te voorkomen. Sprangers: "Dat is handel, dat gebeurt gewoon. Als je ziet hoe ze eraan toe zijn, zie je dat het allemaal wel meevalt." De politie vindt de situatie op de boerderij schrijnend. "We weten niet waarom de man zo met zijn dieren omgaat. Hij is wel verhoord en er is een proces-verbaal opgemaakt tegen hem", zegt Esther Boot van de politie. De zaak gaat ook naar een officier van justitie. De politie kreeg volgens Boot al eerder signalen dat het dierenwelzijn op de boerderij niet goed was. Boot: "Toen was er geen reden om in te grijpen. In de tussentijd is het waarschijnlijk erger geworden."

http://youtu.be/4qUX1VHhu_Q

Bron: www.omroepbrabant.nl