KNHS zet in op de jeugd en wordt soepeler voor springruiters

KNHS zet in op de jeugd en wordt soepeler voor springruiters

Op 10 december kwam het Springforum voor de vijfde keer in 2018 bij elkaar. De agenda was gevuld met onderwerpen zoals de opzet van de KNHS Jeugdcompetitie springen, reglementswijzigingen, de evaluatie van de bijscholingen en de stijlbeoordeling. Hieronder volgt een beknopte uitwerking per onderwerp.





Opzet KNHS Jeugdcompetitie
Het springforum wil leeftijdsgericht sporten stimuleren. Daarom is in het forum de opzet van de jeugdspringcompetitie besproken.
In 2019 zal gestart worden met KNHS Jeugdspringdagen met rubrieken voor ponyruiters, Children en Junioren, over verschillende hoogtes. Zodat de ruiters kunnen springen tegen leeftijdsgenoten op verschillende niveaus. Deze jeugdcompetitie wordt gekoppeld aan de bestaande springcompetities zoals de Luzac-jeugdcompetitie en de Hartog Lucerne Trophy.

Reglementswijzigingen
De voorgestelde reglementswijzigingen zijn in het springforum besproken. Het voorstel om alle reclame-uitingen in sponsorvermeldingen op sjabrakken, kleding, enz. vrij te laten heeft de steun van het springforum. Het is echter aan de Ledenraad van de KNHS om hier een besluit over te nemen. omdat dit in het Algemeen Wedstrijdreglement wordt beschreven.
Ook het voorstel om het te strak aantrekken van de neusriem te voorkomen krijgt een positief advies. Dit vergt echter wel een goede uitleg aan de controlerende officials. Bij de wijzigingen in het wedstrijdreglement springen wordt zoveel mogelijk het FEI-reglement gevolgd.

De volgende wijzigingen zijn per 1 april 2019 in het wedstrijdreglement springen van kracht:

  • Bij het losrijden mag achter een steilsprong een grondlijn liggen op dezelfde afstand als de grondlijn voor de sprong.

  • De aanscherping van de achterbeenbescherming zal conform de FEI-wijzigingen worden overgenomen. Dit houdt in dat de regels in 2019 zullen worden aangescherpt voor pony’s, Children en rubrieken voor jonge springpaarden. Dit vraagt een goede communicatie naar de ruiters en officials. In de planning staat dat deze aanscherping in 2020 zal gelden voor Junioren en Young riders en in 2021 voor alle klassen/rubrieken. De KNHS zal officials en deelnemers hierover gaan informeren.

  • Het forum besluit om de twee vormen van wedstrijden met twee-manches en het twee fasen parcours waarbij de barrage volgens tabel C wordt verreden (fouten worden naar strafseconden omgerekend) te laten vervallen. Deze varianten zijn de afgelopen twee jaar niet uitgeschreven op KNHS-wedstrijden.


Bijscholingen afgerond
De bijscholingen voor parcoursbouwers en voor de springjuryleden zijn afgelopen maanden afgerond. Het forum heeft fijn samengewerkt met de afdeling opleidingen van de KNHS om te komen tot een meer interactieve bijscholing met diverse casussen die in groepje moesten worden opgelost. De reacties van de juryleden heeft aangetoond dat men daarin geslaagd is waarmee wederom een kwaliteitsslag is gemaakt.

Doorlopende leerlijn rijstijlspringen
Het springforum heeft zich als doel gesteld om in 2019 de S-proeven t/m de B-rijstijlparcoursen zoveel mogelijk gelijk te maken met betrekking tot het beoordelen. Het stijlprotocol moet eenduidig zijn en er moet meer ruimte zijn om aan te geven waarom een bepaald cijfer wordt gegeven en wat de verbeterpunten zijn.
De huidige groep B-stijljuryleden moet met de juryleden voor de S-proeven een groep gaan vormen die op eenduidige wijze de stijlbeoordeling op zich gaat nemen voor parcoursen vanaf 30 cm  tot en met de klasse B. Hiermee zal het in de toekomst voor verenigingen en maneges eenvoudiger zijn om te beginnen met het springen op een lager niveau.

Categorie 6 wedstrijden
Het forum is akkoord met de pilot met “Wedstrijdverenigingen” in 2019. Wedstrijdverenigingen mogen wedstrijden voor haar eigen leden organiseren welke niet voor promotie zijn. Deze verenigingen hebben geen startpashouders. In De Paardenkrant is hierover in een artikel al uitgebreid aandacht aan besteed. Het forum is wel van mening dat er net als op de andere KNHS-springwedstrijden toezicht op het voorterrein moet zijn.