KNHS will juryleden forceren gedragscode te ondertekenen

KNHS will juryleden forceren gedragscode te ondertekenen
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft dit weekeinde alle aangesloten juryleden via een brief een gedragscode verstuurd die elk lid dient te ondertekenen. Daarop laat de onafhankelijk sportbond van juryleden vandaag via haar site weten onaangenaam verrast te zijn en adviseert haar ruim 1600 aangesloten leden de gedragscode nog niet te ondertekenen voordat er meer bekend is over de rechtspositie.

"Paardensportbond wil juryleden de 'vrijheid van meningsuiting' ontnemen!", kopt het persbericht op de site van de SHJ.

En vervolgt met: "De gedragscode lijkt op een vergaande vorm van het ontnemen van de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting.  De sportbond verzoekt de gedragscode te ondertekenen “……….. zodat uw inzet als official ook vanaf 1 april gewaarborgd blijft”. 

De KNHS geeft ondertussen aan de gedragscode serieus te nemen en mogelijk juryleden uit functie te halen indien deze de brief niet ondertekenen.

Anton Binnenmars, directeur sport KNHS vertelt:
“De KNHS staat voor faire en sportieve paardensport en streeft met alle betrokkenen goed gedrag na met elkaar. Het hanteren van een gedragscode wordt sportbreed door NOC*NSF uitgedragen. Het betreft hier overigens iedereen die de bond vertegenwoordigt als ambassadeur van de sport. Iedereen die voor faire sport is zal geen probleem hebben met het ondertekenen, wil je dit niet dan schorten we de bevoegdheid op.”

De SHJ heeft inmiddels een onderzoek gestart naar de rechtsgeldigheid van de eisen die de KNHS stelt. Daarnaast zal ze contact opnemen met de KNHS om in goed overleg met tot een goede gedragscode te komen waarin beide partijen zich kunnen vinden.