Is uw paard nog geïnteresseerd in zijn training

Is uw paard nog geïnteresseerd in zijn training


Je hoort de ruiter vaak zeggen, "Je merkt dat hij het graag had" of "mijn paard vindt dit leuk"… de vaag is in hoeverre we ook daadwerkelijk ons paard gelukkig en gezond houden. Een paard is en blijft een dier dat dag en nacht buiten vertoeft. Bovendien is onze geliefde viervoeter een ware krachtpatser die de nodige galoppades op zijn dagelijks programma nodig heeft. Is het dan ook daadwerkelijk gezond hoe we onze viervoeter behandelen als 'betutteld' wedstrijdpaard? Net zoals een mens variatie nodig heeft is het dus belangrijk dat je paard de nodige uitdaging heeft in zijn werk. Een paard dat gelukkig is staat immers te trappelen om aan het werk te gaan, althans dat denken we toch.

Een eerste stap is hierbij het leren kennen van je paard. Ontdek hoe je viervoeter in elkaar zit, wat heeft hij/zij graag en wat niet? Daarnaast dien je een uitdagende training op poten te zetten. Een schema waarbij je paard de nodige afleiding heeft. Belangrijk hierbij is een basiskennis te hebben van de training van een paard. Een paard is gebouwd om constant in beweging te zijn. Of dat nu in de weide, paddock of stampmolen is is niet van belang. Als het paard maar voldoende beweging krijgt. Meteen is dit ook het eerste 'hekelpunt' van de wintermaanden.


Belangrijk is ook dat de ruiter beseft dat ook het paard zijn lichaam een herstelperiode heeft.  Zo is heeft het lichaam meer hersteltijd nodig na een zware training dan na een lichte training. Weet daarbij wel dat bijvoorbeeld een lichte training herstel kan zijn na een zware training. Belangrijk is gewoon dat je het lichaam niet gaat overbelasten. Nu is het de taak van de ruiter om ervoor te zorgen dat er genoeg uitdaging in het werk zit van het paard. Dit kan door bijvoorbeeld veel afwisseling te creëren in het plat werk. Zo is de combinatie van slangevoltes, kleine voltes of tempowisselingen een veel gebruikt ingrediënt. Voeg daarbij nog eens wat oefeningen om het paard recht te richten en je hebt een leuke cocktail voor een geslaagde training. En hoe trainen jullie je paard??