Ierse paardensport goed voor 816 miljoen euro bijdrage aan de economie

Ierse paardensport goed voor 816 miljoen euro bijdrage aan de economie
Net als in Nederland is de bijdrage van de paardensector van een niet te missen omvang op de Ierse economie. Uit een recente studie blijkt dat in 2016 de paardensector meer dan 14.000 full time jobs aanbood en goed was voor een 816 miljoen euro omzet voor de Ierse economie.




De Ierse Minister van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit, Michael Creed, heeft onlangs zijn onderzoeksresultaten gepubliceerd over de invloed van de paardensector op de Ierse economie. Een conclusie uit dit onderzoek is dat de Ierse paardensport industrie significant invloed heeft op de levensvatbaarheid van inwoners van elke provincie in Ierland.

Volgens de studie is de grootste invloed afkomstig uit de fokkerij. In 2016 werden er 271 miljoen euro aan uitgaven genoteerd voor deze sector. Daarbij ligt de nadruk voornamelijk op het fokken van springpaarden (31%) en eventingpaarden (29%).  Ook de wedstrijdsport zelf heeft in Ierland een groot belang op de economie.

Paardensport in de Ierse economie

De export cijfers liegen er niet om. In 2016 werden er ruim 5500 paarden geëxporteerd vanuit Ierland. Allen samen goed voor een waarde van ongeveer 48 miljoen euro.

De wedstrijdsport is goed voor een aandeel van 168 miljoen euro. Er is 103 miljoen euro uitgegeven in de vrijetijdssector van de paardenindustrie. 32 miljoen euro daarvan ging op aan het jagen, dat in Ierland nog veelvuldig als hobby wordt uitgeoefend.

Het rapport concludeert dat de paardensport één van de grootste agrarische sectoren is in de paardensport en enkel nog zal groeien in belang.





Het volledige rapport betreffende dit onderzoek kan op de link hieronder worden gevonden.

The Contribution of the Sport Horse Industry to the Irish Economy 2017, Corbally, Fahey 2017