Hoe kies je de beste beenbescherming voor jouw paard?

Hoe kies je de beste beenbescherming voor jouw paard?

Als paardenliefhebbers willen we altijd het beste voor onze paarden. Of we ze nu heerlijke wortels geven als snack of ze trakteren op fysiotherapie, veel van wat we doen is om het leven en de carrière van onze paarden zo aangenaam mogelijk te maken. Ook bij beenbescherming is dit niet anders.


Of je nu een springruiter bent of een dressuurtalent, het spreekt voor zich dat je je paard wilt beschermen tegen mogelijke blessures en ongelukken. Ongeacht het type paard dat je rijdt, de mogelijkheid dat je paard een beenblessure oploopt is een realiteit. Je kunt dat risico tot een minimum beperken door de juiste bescherming te gebruiken, zoals peesbeschermers of bandages. Wanneer deze op de juiste manier worden aangebracht en gebruikt, kunnen ze helpen beschermen tegen per ongeluk tegen elkaar stoten van de benen, schrammen en schaafwonden.

Welke beschermer is de juiste match? 

Er zijn verschillende soorten peesbeschermers en bandages, die allemaal een ander doel hebben. Bij het kiezen van peesbeschermers en bandages voor je paard, is de juiste pasvorm essentieel. Iets dat te strak zit heeft een grote kans om het zachte weefsel van je paard te beschadigen, en iets dat te los zit kan snel een gevaar worden als het schuift of beweegt. Zelfs als er geen blijvende schade is als gevolg van slecht passende beenbescherming, zal het waarschijnlijk de prestaties van je paard beïnvloeden. Stel je voor dat je een wals probeert te dansen of een marathon probeert te lopen met schoenen die niet passen. Dat komt bij paarden eigenlijk een beetje op hetzelfde neer! 

Richtlijnen voor het correct passen van de beschermers 

De meeste paarden passen in een standaard maat beenbescherming. Een goede vuistregel is dat pony's onder de 147cm een pony maat zullen nemen. Grote pony's, kleine paarden of volbloedpaarden met fijne botten zullen waarschijnlijk een medium of cob maat nodig hebben. Paarden van rond de 165cm en meer, alsook warmbloeden of dikkere rassen zullen waarschijnlijk een large of full size nemen. Als je een bijzonder groot warmbloed, trekpaard of trekkruising hebt, zullen ze waarschijnlijk een extra-large of extra-full nodig hebben. Vergeet niet dat je paard een andere maat kan nemen voor de voorbenen en de achterbenen

Beenbeschermers moeten goed passen, maar mogen ook niet te strak zitten. Pees- en kogelbeschermers moeten lang genoeg zijn om de binnenkant van het kootbeen en het grootste deel van het pijpbeen te beschermen, maar niet zo lang dat ze de normale beweging van het paard belemmeren. 

Als het gaat om bandages, is de gouden regel ervoor te zorgen dat je de bandage niet te strak maakt, omdat dit peesbeschadiging kan veroorzaken. Je moet gemakkelijk twee vingers in de wrap kunnen steken. Als je het nog niet eerder hebt gedaan, laat het je dan door iemand persoonlijk voordoen.

Andere dingen om te onthouden

Voordat je je paard beenbescherming, vergeet niet om de benen grondig te controleren op vuil of zand. Kleine stukjes vuil of gras kunnen in de peesbeschermer of bandage schuren en irritatie of zweren veroorzaken. Dit is een goed moment om met je handen over de benen van je paard te gaan en te voelen of er ongewone knobbels, bulten, warmte of zwellingen zijn, als onderdeel van je dagelijkse onderhoud.

Nadat je de laarzen van je paard uit hebt gedaan, zorg er dan voor dat je de benen goed afkoelt. Dit helpt het risico op schade aan de gevoelige pezen en ligamenten in de onderbenen van je paard te minimaliseren. Of je een hogedrukreiniger of ice packs gebruikt, is helemaal aan jou.

Een overzicht: 

  • Brushing boots: worden gebruikt voor algemene bescherming tegen stoten en schrammen. 
  • Tendon boots: worden gebruikt voor de voorbenen. Ze hebben meestal een open voorkant en worden meestal gebruikt bij het springen, zodat het paard zich bewust is van eventueel aangetikte balken, maar de pezen toch beschermd zijn.
  • Fetlock boots: worden gebruikt voor de achterbenen, meestal bij het springen. Ze kunnen open zijn, of vastgemaakt worden op dezelfde manier als de brushing boots. 
  • Bell boots/over reach boots: zijn voor paarden die "over reach" gaan door hun achtervoeten tegen de hielen van de voorvoeten te stoten. Deze verminderen de kans op wondjes en sneetjes, en kunnen soms helpen bij paarden die hun hoefijzer verliezen.
  • Hoof boots: beschermen de zool van de hoef. Ze zijn ontworpen voor schokabsorptie en tractie, en kunnen in noodgevallen worden gebruikt als een paard zijn hoefijzer kwijt is, maar toch bereden moet worden.
  • Polobandages: worden, zoals de naam al zegt, gebruikt bij polo. Ze worden echter ook gebruikt door Engelse ruiters, meestal dressuurruiters. Ze worden meestal met klittenband vastgemaakt en zijn gemaakt van een materiaal dat zich naar de benen van het paard vormt. Het helpt ook het gewricht tot op zekere hoogte te ondersteunen, en bieden een extra beschermlaag tegen vuil, zand en puin.
  • Stalbandages: worden gebruikt voor paarden die niet tijdens de training, maar tijdens het staan worden gebruikt. Gemaakt van een gewatteerde of katoenen binnenkant en een verband om het op zijn plaats te houden, worden ze meestal gebruikt voor medische doeleinden. Dit kan zijn om een verkoelend smeersel aan te brengen, om een wondverband op zijn plaats te houden, of om vochtophoping of zwelling in het onderbeen te helpen verminderen.

Bron: FEI