Het ontslag van Rens Plandsoen: de partijen aan het woord.

Het ontslag van Rens Plandsoen: de partijen aan het woord.
Recent werd bekend dat de samenwerking tussen de KNHS en algemeen directeur, Rens Plandsoen werd stopgezet. In een reactie aan de redactie van horses kwamen beide partijen aan beurt voor hun versie van de feiten.

De KNHS betreurt daarbij de situatie. "We hebben er als organisatie geen belang bij een nieuwe algemene directeur te moeten aanstellen, alzeker niet één jaar na het aanstellen van Rens," klinkt het. "Bij het aanstellen van Rens Plandsoen hadden wij goede hoop dat er een frisse wind ging waaien en dat de KNHS met haar aan het hoofd de benodigde stap in de toekomst kon zetten, waarbij klantgerichtheid, een laagdrempelige instap in de paardensport, verbinding in de breedste zin van het woord en openheid en transparantie naar onze achterban belangrijke uitgangspunten waren."

Hoofdredenen die het KNHS opgeeft voor de beslissing is dat het meerjarenplan van de KNHS niet van grond kwam en sommige contacten met jarenlange partners vervlogen.

"Op het kantoor van de KNHS is een angstcultuur ontstaan, waarbij mensen nodeloos beschadigd zijn. In plaats van structuur en leiderschap zagen wij chaos ontstaan." Volgens de KNHS is in onderling overleg de overeenkomst in goed overleg beëindigd.

"Toen de onderhandelingen stranden zag het bestuur zich genoodzaakt  (met 6 stemmen voor en 1 onthouding) de directeur op non actief te stellen, in afwachting van verdere ontwikkelingen. Dat besluit  werd vervolgens door de overige directieleden, de ondernemingsraad en een grote meerderheid van de medewerkers van de KNHS gesteund."

Tegenwoord van Plandsoen

Plandsoen is het niet geheel eens met de verklaring van de KNHS. Volgens Plandsoen waren de structurele problemen die de KNHS heeft er al lang van voor haar tijd. "Mijn opdracht was om een nieuwe strategie te ontwikkelen waarmee de benodigde stap in de toekomst kon worden gezet en om de organisatie weer financieel gezond te maken. De transitie die hiervoor nodig is, wordt door het bestuur tegengewerkt," laat de voormalige Algemene directeur weten.


"Om een goed en eerlijk beeld te krijgen van wat er precies speelt bij de KNHS, heb ik kort na mijn aantreden onderzoek laten doen onder alle medewerkers, de achterban en de stakeholders. De uitkomsten logen er niet om.  Op basis van het onderzoek en de gestelde doelen heb ik vervolgens een strategie ontwikkeld."

Volgens Plandsoen werden heel wat plannen en strategieën van haar tegengewerkt door het bestuur uit eigen belang van de bestuursleden.