Grote schoonmaak in het landschapspark tussen Oosterhout en Breda

Grote schoonmaak in het landschapspark tussen Oosterhout en Breda

Het bosgebied tussen Oosterhout en Breda moet schoner. Vrijwilligers uit de plaatselijke mountainbike- en paardensport sloegen zaterdag daarom de handen ineen en prikten heel wat plastic flesjes, pakjes en ander afval weg.






Wandelaars, ruiters en mountainbikers, ze treffen elkaar regelmatig in de bossen en zandvlaktes van landschapspark de Open Linie. Troep achterlaten doen ze ook. En dat kan zo niet langer, vindt Frans Baten, regioconsulent van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Wekelijks komt hij hier met zijn paard en ergert zich aan al het vuil.


Om het goede voorbeeld te geven, maakt hij samen met nog ruim twintig andere vrijwilligers  de boel weer aan kant. Vuil oprapen en een beetje bijsnoeien. ,,Het is nodig. Staatsbosbeheer doet alleen aan risico's mijden, zoals loshangende takken weghalen. Maar er ligt nog veel meer. Er moet een mentaliteitsverandering komen."




Veel afval




Samen met Petra Adan struint hij met een grote vuilniszak de Galgestraat af. ,,Ik heb nog geen stap normaal kunnen lopen", zegt Adan. ,,Je ziet vooral veel afval aan de rustige stukken op de route. Daar pakken ze even snel een drankje en dumpen de verpakking aan de weg of onder het viaduct. Niemand die het ziet. Maar het is niet alleen plastic hoor, ik vond net ook al een fietsframe en een automat."





Naast joggers en wandelaars maken zo'n negenhonderd mountainbikers en honderd ruiters gebruik van de Vrachelse Heide, het Cadettenkamp en het bosgebied Dorst. Baten vindt de opkomst van vrijwilligers dan ook tegenvallen. ,,Ik had op minstens vijftig mensen gehoopt. We hebben echt geprobeerd mensen enthousiast te maken, ook al is het maar voor twee uurtjes. We zijn blij met de mensen die zijn gekomen, maar hopelijk komen er de volgende keer meer."





De initiatiefnemers zijn van plan er een tweejaarlijkse actie van te maken. De actie wordt verder ondersteund door de gemeenten Breda en Oosterhout, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Rijksvastgoedbedrijf, KNHS, Rijdt Met Beleid, Brabant Water en de stichting Wielerpromotie Oosterhout.