Gelukkig 2023, moge dit het jaar zijn dat we beslissen of we media aandacht willen met de sport!

Gelukkig 2023, moge dit het jaar zijn dat we beslissen of we media aandacht willen met de sport!

Hier is hij dan ... het nieuwe jaar! Een schitterende heropstart van onze sport. Prachtige momenten in oa. Genève en uiteraard ook Mechelen, zitten nog in het geheugen gebrand of een nieuw jaar vol mooie (sport) momenten staat voor de deur. 2022 was volgens mij het jaar waar we geconfronteerd werden met ons eigen succes in de sport. De paardenindustrie groeide tijdens de COVID pandemie tot ongekende hoogtes, maar de keerzijde toonde zich zonder meer.

Super resultaten hebben we al, prachtige momenten met paarden zijn oneindig ... Ik ben er dan ook van overtuigd dat 2023 het jaar wordt waar we ons met de sector de vraag moeten stellen of we al die media aandacht wel willen. Klaarblijkelijk is een groot deel van onze industrie daar niet klaar voor. Denk maar aan Ludger Beerbaum die niet wordt bijgestaan door zijn federatie, denk maar aan Martin Fuchs die niet ondersteund werd, enz. In crisis momenten handelen we nog te weinig als een uniform front!

De laatste jaren schreeuwen we op alle niveaus, in alle disciplines voor meer (media)aandacht. "Prachtige resultaten, knappe medailles, maar er wordt niet over geschreven in de pers..." klinkt het vaak. We willen allemaal dat onze mooie, prachtige resultaten in de kijker worden gezet, terecht! We beleven een mooie en uitzonderlijke sport. En de prestaties zijn om "U" tegen te zeggen!

Maar - zoals steeds - er is ook een keerzijde. De groei van onze sport en de bijhorende media aandacht zorgde het afgelopen jaar ook voor situaties waarbij de sociale opinie het beleid van de sport definieert. Verschillende topruiters kwamen onder vuur te liggen, organisaties werden verstoord en heel wat namen door het slijk gehaald. Niet door paardenmensen, maar door de zogenaamde 'buitenwereld'.

Wat willen we precies?

2023 moet het jaar worden dat we ons bewust zijn dat media aandacht gepaard gaat met een verantwoordelijkheid van ons naar die 'buitenwereld'. Als we positieve berichtgevingen willen moeten we de niet-paardenmensen onderwijzen in de pracht van onze leefwereld.

We moeten de 'buitenwereld' onderwijzen waarom we bepaalde trainingen toepassen, waarom een reglement er is, waarom ... dit alles om te vermijden dat de publieke - niet kenners - opinie de sport gaat definiëren. 

Laten we daarom 2023 het jaar maken waarop we beslissen wat we met de sector willen. Bovendien dat - ongeacht de keuze - we onze verantwoordelijkheid nemen om het uiteindelijk einddoel alsnog te verwezenlijken ... een positieve beleving - door iedereen - van onze mooie sport!

De Toekomst

De klok terugdraaien kan niet meer, maar we kunnen wel leren uit de perceptie van de buitenwereld in 2022. Laten we daarom werk maken van een kadrering van onze sport naar de buitenwereld. Laten we de mooie band die we hebben met onze paarden uitblinken !