GD gaat nieuwe Droes test aanbieden

GD gaat nieuwe Droes test aanbieden
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat vanaf juni naast de PCR-test en bacteriologisch onderzoek ook de ELISA-test aan voor droes aanbieden. Een exclusieve nieuwe diagnostiek voor het aantonen van antistoffen tegen de droesbacterie in bloedserum.

Van alle infectieziekten die paarden kunnen krijgen, toont GD droes het meest aan. Uiterlijke symptomen zoals snotneuzen en abcessen zijn duidelijke kenmerken, maar meer en meer blijkt dat droes ook een minder typisch verloop kan hebben, waardoor deze infectieziekte vaak niet wordt herkend. En juist paarden die de aandoening hebben zonder deze verschijnselen vormen een risico, net als paarden die na een infectie drager van de droesbacterie worden. Droes komt niet alleen bij jonge paarden voor, maar we stellen het ook steeds vaker vast bij paarden van andere leeftijden. Droes kan abcessen veroorzaken in de lymfeknopen aan het hoofd, maar dat gebeurt lang niet altijd.

Met een specifieke en gevoelige test (strangles ELISA) kan GD aantonen of er antistoffen tegen de droes bacterie in bloedserum zit. De test kan gebruikt worden om recente blootstelling aan de bacterie vast te stellen en voor het opsporen van dragers.

GD biedt vanaf nu als enige een compleet pakket diagnostiek aan. We proberen hiermee samen met u te werken aan paardengezondheid in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie over alle testen voor Droes.