John Roche: 'We moeten blijven streven naar verbetering'

John Roche: 'We moeten blijven streven naar verbetering'



Tijdens de Helsinki International Porsche Horse Show kwam afgelopen weekend de FEI directeur John Roche aan het woord. Roche vertelde dat hij van mening was dat het heel belangrijk is dat de paardensport zich moet blijven ontwikkeling. "We moeten blijven streven naar verbetering. We hebben een grote en groeiende sport, maar we moeten er wel voor zorgen dat de formats goed en simpel te begrijpen zijn", stelt Roche.

"Momenteel richten we ons met name op een aantal dingen in de springsport. In veel opzichten is dit positief, maar veel van de problemen die we nu ervaren komen voort uit een luxepositie. Neem als voorbeeld het groeiende aantal internationale evenementen. Toen ik 29 jaar geleden begon te werken voor de FEI waren er nog niet zoveel CSI's als nu. De groei is toegenomen sindsdien met een percentage van 480%, dat is natuurlijk enorm".

Op dit moment werkt de FEI aan een nieuw organisatiesysteem voor CSI en CSIO evenementen. "Een aantal jaar geleden ontwikkelde FEI een systeem dat alleen gebaseerd was op prijzengeld. Waar we nu naartoe willen werken is een systeem die kijkt naar het gehele plaatje. Dus ook de faciliteiten en stalling.

"Een concours met een half miljoen Zwitserse franc om te verdelen, wat op dit moment het minimum is voor een vijf sterren evenement, kan nu zijn vijfde ster verliezen indien de rest van de faciliteiten niet goed voor elkaar zijn. Zo zijn er ook genoeg evenementen waar juist de faciliteiten op en top in orde zijn, maar die moeite hebben om het geld bij elkaar te krijgen".

"Ook werkt het FEI aan een uitnodigingssysteem. Hierbij zal het FEI online inschrijfsysteem volgend jaar volledig werkzaam zijn. Om het ruiters wat gemakkelijker te maken zal alles volledig automatisch gaan", vertelt Roche.

In aflopende volgorde zullen de ruiters een uitnodiging ontvangen. Indien deze niet willen deelnemen, zal de uitnodiging automatisch naar de volgende ruiter in de Longines ranking gaan. Er is veel werk in gaan zitten om ruiters te helpen met het verkrijgen van uitnodigingen.