FEI: Nieuwe procedure voor stewards over veelbesproken bloedregel

FEI: Nieuwe procedure voor stewards over veelbesproken bloedregel
De FEI heeft zijn veelbesproken Manual for Jumping geupdate. Hieraan is toegevoegd de nieuwe procedure voor het omgaan bij bijvoorbeeld bloed op de flanken van het paard, als mede het overmatig spoorgebruik met bloed op de flanken als gevolg. De zogenaamde 'bloedregel' die de afgelopen maanden al meerdere malen in het nieuws was, denk aan Bertram Allen eind vorig jaar tijdens de Olympia Grand Prix, maar ook onlangs met Guy WIlliams die na de derby van Hickstead bloed zag aan de flank van zijn paard. Het nieuwe protocol zal duidelijkheid moeten gaan geven aan hoe de stewards om moeten gaan met deze situatie.

Zo staat er in het nieuwe protocol dat er ten alle tijden een lid van de Ground Jury aanwezig moet zijn om de Chief Steward bij te staan wanneer er een paard wordt aangetroffen met bloed op de flanken.

Hierop zal de ruiter worden gewezen op de issue en welke stappen de steward zal moeten gaan ondernemen. Deze stappen bestaan  onder andere uit:
1. Een foto maken van het paard, de sporen van de ruiter en van de aangetaste flanken van het paard.
2. Het informeren van de Chief Steward.
De Chief Steward zal vervolgens met een lalex handschoen bloed afnemen van de wond, waarvan ook een foto gemaakt dient te worden als wel van het bloed op de handschoen. Vervolgens zal hij de Ground Jury op de hoogte brengen, die zal beslissen aan de hand van de gemaakte foto's en bevindingen van de Chief Steward of de combinatie wordt gediskwalificeerd.

Het kan ook voorkomen dat er bloed bij het paard wordt geconstateerd bij de los rij piste, aan de benen van het paard door de beschermers of voor de combinatie de ring in gaat. Ook in dat geval zal bovengenoemde procedure in gang gezet worden en mag de combinatie niet eerder deelnemen voordat de procedure is afgerond. Indien de instructies van de Steward niet worden opgevolgd kan dat een gele kaart opleveren voor de ruiter.

 

 

Bekijk hier de volledige procedure lijst voor de stewards.