FEI verduidelijkt beleid betreffende filmregels op hun evenementen: "Rechten respecteren"

FEI verduidelijkt beleid betreffende filmregels op hun evenementen: "Rechten respecteren"

De FEI heeft gereageerd op de recente ophef over updates in hun filmbeleid met betrekking tot bepaalde paardensportevenementen. Hoewel sommigen bezorgdheid uitten over mogelijke beperkingen op transparantie, benadrukte de FEI dat deze aanpassingen bedoeld zijn om uitzendovereenkomsten te beschermen en niet als poging tot censuur. Hieronder volgt een gedetailleerde samenvatting van de verklaring van de FEI en de implicaties van de nieuwe richtlijnen. 

De FEI heeft aangekondigd dat de recente updates in hun filmbeleid, met betrekking tot bepaalde paardensportevenementen, geen poging zijn tot censuur of het verbieden van transparantie. De updates zijn bedoeld om de uitzendovereenkomsten te beschermen en duidelijkheid te verschaffen over wie beelden mag delen tijdens "FEI genoemde evenementen". Dit omvat prestigieuze evenementen zoals wereldbekers, kampioenschappen en Nations Cups, waarbij uitzendrechten zijn verkocht aan externe partijen.

Live streams vs. stilstaande beelden

Onder de nieuwe richtlijnen mogen niet-rechthebbende media geen live streams van het speelveld tijdens de competitie uitzenden of video's van het speelveld op enigerlei wijze commercieel exploiteren. Echter, atleten hebben nog steeds de vrijheid om beelden van hun eigen prestaties te delen op hun persoonlijke sociale mediakanalen, mits deze beelden zijn verstrekt door de FEI. Stilstaande beelden kunnen zonder beperking worden gepost.

Hoewel handhaving van deze richtlijnen een uitdaging kan zijn, zal de FEI proactief de richtlijnen verspreiden en socialemediaplatforms verzoeken inbreukmakende inhoud te verwijderen. Dit alles met als doel het respecteren van de uitzendrechten zonder afbreuk te doen aan de transparantie van de sport.

Online delen

De FEI benadrukt dat de updates in het filmbeleid geen enkele belemmering vormen voor atleten of nationale federaties om hun prestaties te delen. Door de richtlijnen te volgen, kunnen alle rondes van de evenementen online worden geplaatst, wat ook het probleem van individuen die beelden uploaden voor hun eigen commerciële belangen zou oplossen.

Q&A moet duidelijkheid scheppen

Het FEI zal een Q&A lanceren waar hopelijk alle prangende vragen een antwoord moeten krijgen.



Bron: H&H, Equnews