FEI introduceert meer flexibiliteit in zwangerschapsverlof bij Ranking Rules

FEI introduceert meer flexibiliteit in zwangerschapsverlof bij Ranking Rules

De FEI heeft wijzigingen aangebracht in de bestaande regels inzake zwangerschapsverlof. Hiermee willen ze meer flexibiliteit invoeren en atleten de mogelijkheid geven de duur van hun zwangerschapsverlof aan te passen aan hun individuele situatie. De beslissing werd door het FEI-bestuur genomen tijdens de laatste teleconferentie voor 2022 op 6 december.

De vorige minimumperiode voor een medisch- en zwangerschapsverlof, die was opgenomen in het Rankingreglement voor Jumping, Dressuur en Mennen, bedroeg zes maanden, en de maximumperiode twaalf maanden.

Naar aanleiding van verschillende adviezen van atleten, die de flexibiliteit wensten om eerder dan zes maanden terug te keren van hun zwangerschapsverlof, heeft het bestuur besloten de minimumperiode in te korten tot drie maanden, zonder de maximumperiode, die twaalf maanden blijft, te wijzigen. Bovendien zullen atleten nu de mogelijkheid hebben om eerder terug te keren dan oorspronkelijk aangegeven toen zij het verlof aanvankelijk aanvroegen. Daartoe moeten zij voor Dressuur en Mennen een opzegtermijn van vier weken in acht nemen. Voor Jumping is een opzegtermijn van tien weken vereist als de ruiter in aanmerking wil komen voor een uitnodiging via het FEI Online Invitation System, maar slechts vier weken als de sporter van plan is aan het evenement deel te nemen op basis van een ander soort uitnodiging, zoals een OC-uitnodiging of een wildcard.

De relevante wijzigingen in de formulering van de respectieve Ranking Rules zullen worden gepubliceerd in de Jumping, Dressuur en Driving rules secties op de FEI website.

De bepalingen voor medisch verlof blijven ongewijzigd: de minimumperiode is zes maanden en de maximumperiode 12 maanden.

Het bestuur keurde ook goed dat de bepalingen inzake medisch/zwangerschapsverlof (zoals bijgewerkt) voor het eerst zullen worden opgenomen in de FEI Endurance en FEI Para Dressage Ranking Rules. De respectieve Ranglijstregels zullen worden gepubliceerd in de rubrieken Endurance en Para Dressuur op de FEI-website.

Het FEI Eventing Committee heeft overwogen bepalingen inzake medisch verlof en zwangerschapsverlof op te nemen in het Eventing Ranking Rules, maar is daar momenteel om redenen van risicobeheer geen voorstander van.

Het Technisch Comité buigt zich momenteel over de bepalingen inzake moederschaps- en medisch verlof voor voltigeren.

"Het is goed nieuws dat het bestuur meer flexibiliteit heeft toegestaan met betrekking tot zwangerschapsverlof", aldus FEI secretaris-generaal Sabrina Ibáñez. "De FEI was een van de eerste internationale sportorganisaties die in april 2010 bepalingen voor zwangerschapsverlof invoerde en we blijven ons inzetten om het welzijn van onze atleten te beschermen. Deze regels werden eerst ingevoerd voor Jumping en werden geleidelijk uitgebreid naar Dressuur en Mennen. Dit is gedaan om atleten die een baby hebben gekregen, niet al hun ranglijstpunten te laten verliezen terwijl ze buiten het circuit zijn.

"De FEI heeft geluisterd naar de ruiters die de wens hebben geuit om eerder dan zes maanden terug te keren in competitie en het FEI-bestuur is een groot voorstander van het ondersteunen van atleten die een zo goed mogelijk evenwicht willen bereiken tussen het gezinsleven en een sportcarrière op hoog niveau. De ranglijstregels in alle FEI-disciplines zijn levende documenten en we zullen de bepalingen inzake zwangerschaps- en medisch verlof blijven herzien om ervoor te zorgen dat ze relevant en eerlijk blijven."

Bron: FEI