Fabel of feit: paarden hebben een stal nodig om gelukkig te zijn

Fabel of feit: paarden hebben een stal nodig om gelukkig te zijn

Tegenwoordig zijn meer en meer paardeneigenaars van mening dat een paard tijdens bepaalde periodes, bijvoorbeeld tijdens de winter, liever binnen dan buiten staat. Verschillende eigenaars kiezen er dan ook voor op tijdens de winter hun paarden op stal te houden totdat het weer beter wordt. Maar klopt het inderdaad dat paarden 'gelukkiger' zijn als ze binnen kunnen staan? 


"Niet per se", gaat Dr. Janet Greenfield van start. "De basisbehoeftes van een paard zijn voedsel, beschutting en water. Als je jouw paard tijdens de winter op weide wil houden, is het dus aangewezen om extra hooi te voorzien. De meeste weides hebben in de winter niet voldoende gras om in de energiebehoeftes van je paard te voorzien. Een paard eet van nature bijna heel de dag door. Ook als je paard in de winter buiten staat, moet je ervoor zorgen dat hij die behoefte kan vervullen", vertelt ze. 

"Of je paard gelukkiger buiten is dan in een stal, verschilt van paard tot paard. Niet alle paarden zijn erop 'voorzien' om constant buiten te lopen. Paarden die geschoren zijn, moeten bijvoorbeeld binnen blijven als het te koud is om te voorkomen dat je paard ziek wordt. Paarden die veel op concours gaan en dus bijgevolg meer tijd in een stal doorbrengen, moeten 'gewend' gemaakt worden aan het buiten staan. Het is meestal ook aangewezen om paarden die altijd binnen hebben gestaan, niet meteen 's nachts buiten te laten staan. 's Nachts is de omgeving helemaal anders dan overdag. Je kan hen hier dus best geleidelijk aan laten wennen". 

"Je paard constant buiten laten, kan enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Paarden die gevoelig zijn voor koliek en maagzweren zullen hier meer bepaald baat bij hebben. Ze kunnen constant grazen waardoor hun voedselopname meer gespreid loopt en het water in het gras zal ervoor zorgen dat maagsappen beter geneutraliseerd worden. Ook paarden met artritis zullen zich buiten waarschijnlijk beter voelen. Buiten staan kan ook mentaal een positief effect op je paard hebben. Het is goed voor hen om in de buitenlucht te staan en constant te kunnen 'spelen'. Als ze met andere paarden op weide staan, zullen paarden aan hun 'sociale skills' kunnen werken. Voor het evenwicht van je paard en zijn spieren is het zeker ook positief om veel buiten te vertoeven". 

"Toch zijn er ook nadelen aan constant buiten staan", gaat Janet Greenfield Davis verder. "Je paard zal blootgesteld worden aan verschillende weersveranderingen en, afhankelijk van waar je woont, aan roofdieren. Hij zal ook meer vatbaar zijn voor lyme aangezien teken zich in het gras verschuilen. Het is belangrijk om de gezondheid van je paard, ook als hij buiten staat, te blijven opvolgen en om onregelmatigheden zo snel mogelijk op te merken". 

Kortom: Het is niet per se zo dat een paard gelukkiger is als het constant op weide kan staan. Sommige paarden staan liever op stal terwijl andere paarden net graag buiten vertoeven.


Bron: NF