Duitse FN controleert vanaf 2019 ook nationaal op doping

Duitse FN controleert vanaf 2019 ook nationaal op doping
Kort voor nieuwjaar lijken de grootste veranderingen doorgevoerd te worden. Ook in Duitsland verandert er vanaf volgend jaar 't één en ander in de hippische wereld: Vanaf 2019 moeten ruiters ook op nationale tornooien rekenen op dopingcontrole. De Duitse rijvereniging FN maakte vandaag enkele aanpassingen bekend. Kleinere aanpassingen gaan onder andere over beenbescherming in de opwarmring, maar de nieuwe dopingcontrole is zonder twijfel de meest opvallende verandering.

"Enkele gevallen in het binnen- en buitenland toonden ons dat er redenen zijn om het thema doping in de paardensport buiten het kaderbereik om onder de loep te nemen", verklaar dr. Dennis Peiler, zaakvoerder van het Duitse Olympiadecomité voor ruitersport (DOKR).

De nieuwe regel zal al vanaf 1 januari 2019 van toepassing zijn. Vanaf dan moeten ruiters er rekening mee houden dat er op doping gecontroleerd kan worden, ongeacht nationaal of internationaal niveau. De Nationale Doping-Agentur (NADA) zal de controles uitvoeren.

"Uiteraard blijft ook de topsport de focus van de controles", bemerkt dr. Peiler. Wie een ziekte heeft waarbij medicatie nodig is die op de lijst van verboden middelen staat, kan een uitzonderingsattest aanvragen.