Droes bij Hippisch Centrum Kampen

Droes bij Hippisch Centrum Kampen

Hippisch Centrum Kampen zit voorlopig op slot, zo meldt De Stentor. Twaalf  van de 59 paarden en pony's zijn getroffen door de besmettelijke ziekte droes. Om te voorkomen dat deze ziekte overslaat naar andere maneges, mag geen enkele viervoeter het terrein op of af.






Ruim een week geleden doken de eerste verschijnselen op bij twee paarden. In eerste instantie dacht de stichting Hippisch Centrum Kampen nog dat het om een ondersoort zou gaan, zegt penningsmeester Kees Petersen in een toelichting. ,,Onderzoek gaf geen uitsluitsel. Maar later bleek het toch om droes te gaan. We moeten de bacterie op eigen terrein houden en zorgen dat die zich niet verspreidt. Alle dieren hebben contact gehad met elkaar. Daarom hebben we de manege helemaal op slot gezet."





De sluiting kan nog wel even duren. Het hippisch centrum aan de Zwartendijk gaat pas weer open als er drie weken geen ziekteverschijnselen zijn geconstateerd bij de levende have. De eerste paarden zitten nu in de laatste fase van de ziekte. Droes begint met koorts, gevolgd door een snotneus. ,,Dan opgezwollen lymfeklieren die losbarsten. Dat ziet er niet uit. Allemaal pus. Maar je weet dan ook dat het vanaf dat moment alleen maar beter gaat.'' Dodelijk is droes zelden, maar paarden kunnen er wel goed last van hebben.





De zieke paarden lopen buiten, in een weiland van de manege. Daar is volgens Petersen 'de kans op genezing het grootst. In de stal is het warm en benauwd'.  Gedupeerden zijn onder meer de mensen die hun paard daar hadden gestald en mee wilden nemen op vakantie. Dat zit er niet in.





Stichting Aangepast Paardrijden heeft alle lessen afgezegd. Die boodschap komt hard aan bij de leden.  Alternatieven zijn er volgens voorzitter Alfred Plette niet. ,,Er is geen enkele manege die de zeventig mensen van ons erbij kan hebben. Bovendien komen ze van een manege waar een besmettelijke ziekte heerst. Dit kan ons leden kosten. Inclusief zomervakantie liggen we misschien wel negen weken stil.''