Dit weekend warm lenteweer! Wat betekent dit voor Corona, mijn paard en de rest van het seizoen?

Dit weekend warm lenteweer! Wat betekent dit voor Corona, mijn paard en de rest van het seizoen?

Als we het weerbericht van dit weekend mogen geloven, zullen temperaturen moeiteloos boven 20 graden uitstijgen. Maar... Wat betekent dit voor de uitbraak van het Coronavirus en voor mijn paard? 

Wat betreft het Coronavirus zelf: er werd in verschillende studies gesuggereerd dat dit virus minder goed zou kunnen overleven in hogere temperaturen. Als we de verspreiding van dit virus echter bekijken, zien we dat het zich overal ter wereld manifesteert, zowel in koude als in warme gebieden. Klimaat lijkt dus slechts een verwaarloosbaar aandeel te hebben in de verspreiding van dit virus. Toch stellen onderzoekers vast dat de zwaarste uitbraken zich voordoen in gebieden waar het nu "koeler" is zoals bijvoorbeeld Europa en Amerika. Dit terwijl de impact in Afrika en Australië beperkter is. Zo toonde een Chinese studie aan dat er een link is tussen COVID-19 en de temperatuur: hoe koeler, hoe meer besmettingen. Ook andere studies van oa de Amerikaanse universiteit van Maryland wees in die richting. Beide studies wijzen er echter op dat ze niet de volledige uitbraak van Corona op basis van temperatuur kunnen verklaren... Deze studies tonen ook aan dat het Coronavirus minder goed kan overleven in een warme omgeving. 

Maar wat betekent dit nu voor mijn paard en voor de rest van het seizoen? 

We schreven eerder al dat het Coronavirus niet overdraagbaar is op paarden en dat het verzorgen van je paard geen enkel risico met zich meebrengt. Wel blijft het, ondanks de hogere temperaturen, belangrijk om je aan de maatregelen van de overheid te houden.  Ook al overleeft het Coronavirus beter in koelere klimaten, dit wil niet zeggen dat deze eerste 'warmere' dagen ervoor zorgen dat het virus meteen zal verdwijnen. Het blijft dus belangrijk om aan social distancing te doen en 1,5 meter afstand tussen personen te respecteren. Ook blijft het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. 

Hoe het virus tijdens de lente en zomer zal overleven, kan niemand voorspellen. Of ons zomerseizoen gered zal zijn als er ineens een hittegolf opduikt, kan niet gegarandeerd worden. Wel gaf viroloog Marc van Ranst eerder al aan dat een epidemie over het algemeen minder goed overleeft tijdens een hittegolf, of dit ook voor het Coronavirus het geval is, kon hij niet met zekerheid zeggen aangezien hiernaar nog niet voldoende onderzoek werd gepleegd. 

Ook dit weekend zal het dus, ondanks de hogere temperaturen, belangrijk zijn om #thuisteblijvenn en de maatregelen van de overheid te blijven opvolgen. #staysafe and #savethesummer.