Het noodlot sloeg toe op de laatste hindernis van het parcours. Shallwehaveonemore, het paard van de jockey Gary Moore, kwam ten val en liep ernstige blessures op. De medische hulp kwam snel ter plaatse, maar het paard moest toch geëuthanaseerd worden. De paardensport ligt al langer onder vuur bij dierenrechtenorganisaties. “Dit is een tragedie die elk jaar voorvalt op dit zogenoemde ‘festival’”, aldus Dene Stansall van AnimalAid aan ‘The Daily Mail’. “Het is verre van een festival. Het is dierenmishandeling en negeert het leed dat het veroorzaakt, zoals dode paarden en ernstige verwondingen.”

AnimalAid roept na de dood van Shallwehaveonemore op om paardrijden over de gehele lijn te verbieden. “Dat zou een einde maken aan deze horror. En het Cheltenham Festival zou als eerste op de agenda moeten staan.” Sinds 2000 zouden al 70 paarden overleden zijn op het festival.

Het Cheltenham Festival hechtte dit jaar nochtans veel belang aan de veiligheid van de paarden. Het event betreurt dan ook de dood van Shallwehaveonemore. “Ons ervaren team van dierenartsen was er snel bij, maar na uitgebreide behandeling bleek het noodzakelijk om het paard te laten inslapen. Onze gedachten zijn bij de naasten.” 

Foto: Photo by Jeff Griffith on Unsplash
Bron:
HLN