Denemarken komt met nieuwe regel voor te strakke neusriemen

Denemarken komt met nieuwe regel voor te strakke neusriemen



Denemarken komt met een nieuwe regelgeving omtrent de neusriem. Het bestuur van de Deense Hippische Federatie heeft na een uitgebreide studie, besloten om een limiet in te stellen aan hoe strak een neusriem op wedstrijden mag zitten. De nieuwe regel gaat in per 1 januari 2018 en zal gelden voor alle disciplines.

In de studie werd duidelijk aangetoond dat er letsel in de mond kan ontstaan wanneer de neusriem te strak zit. De DHF heeft daarop laten weten dat zij het ontstaan van dergelijk letsel door het gebruik van harnachement niet wil toestaan. Vanaf 1 januari zal voortaan worden gemeten hoe strak de neusriem dichtgedaan wordt. Hierbij geldt; 'Tussen de neus van het paard en de neusriem moet een ruimte zijn die gelijk is aan een 1.5 cm'. Er zal een meting plaatsvinden wanneer er het vermoeden bestaat dat de neusriem te straks is aangetrokken.

Eerder werd dit uit de losse hand opgemeten en werd er gekeken of er één of twee vingers tussen de neus en de neusriem zaten.

Bij constatering van een te strak zittende neusriem zal de ruiter worden verzocht de neusriem losser te maken. Indien de ruiter dit weigert, kunnen er mogelijk sancties worden opgelegd. Proefmetingen zullen in 2017 al worden gedaan op diverse wedstrijden.