Definitief geen vuurwerk op Oudjaar

Definitief geen vuurwerk op Oudjaar


Vuurwerk afsteken blijft tijdens de komende jaarwisseling verboden. Zo’n 150 winkeliers wilden van het eenmalige verbod af omdat ze vinden dat dit besluit veel te laat is genomen, maar de rechter geeft ze ongelijk. De politie zet zich ondertussen schrap voor een onrustige nacht en gaat ‘fors’ extra agenten inzetten.


Het tijdelijke vuurwerkverbod dat het kabinet afkondigde om de zorg te ontlasten en te voorkomen dat grote groepen rond middernacht de straat op gaan is volledig te begrijpen in deze crisissituatie, oordeelt de rechter. Het besluit had ook niet veel eerder genomen kunnen worden, omdat in maart moeilijk was te voorspellen hoe de pandemie zich zou ontwikkelen.

Nu er geen ontkomen meer aan is, zet de politie zich schrap voor een onrustige nacht. Al is het vuurwerkverbod niet het enige probleem, waar de politie zich zorgen over maakt. Het algehele maatschappelijke ongenoegen over de beperkingen door corona is groot. De vrees is dat dit op veel plekken tot gedoe kan leiden.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw liet aan lokale media al weten twee keer zoveel agenten in te zetten dan op een normale oudjaarsnacht. Hij maakt zich zorgen omdat er amper tot geen alternatief kan worden geboden. ,,Het zal een moeilijke nacht worden. Mooier kan ik het niet maken. De lontjes zullen korter zijn. Er zijn mensen die het gevoel hebben dat oud en nieuw hen is ontnomen”, zegt hij in gesprek met tv-zender AT5.

De landelijke korpsleiding laat weten dat in het hele land ‘fors meer agenten’ ingezet gaan worden. Concrete aantallen agenten worden niet genoemd; het zal per regio ook sterk variëren. Zo gaan in Rotterdam evenveel agenten de straat op als voorgaande jaren. De horeca is gesloten, dus er is geen uitgaanspubliek, aldus een woordvoerster. Verwacht wordt dat de drukte zich verschuift naar de wijken, waar de gemeente onder meer jongerenwerkers inzet.



Bron: Ad.nl